Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Звиница посрещат щъркелите с радост и надежда, и започват да шетат по нивичките си

щъркели гнездо
Снимка: www.500px.com



Първите предвестници на пролетта щъркелите, вече кацнаха в село Звиница. Към момента  са пристигнали над 45 от пернатите, и всеки ден долитат нови. В селото с най-много пролетни птици, хората "посрещат гостите с радост и надежда, и започват да шетат по нивичките си. Щом те пак са тук, ние трябва да се трудим", казва кметът на населеното място Ниязи Вели. Той поясни, че тази година не планират да слагат нови гнезда : " Щъркелите не харесват всяко място. На тях трябва да са им на по-завет местата, без течения, да им е уютно. Гледам на няколко места сме им сложили поставки, тях не ги харесват. "

Какво каза за  кмета на с.Звиница Ниязи Вели чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Водата в село Ерма река е негодна за пиене

Водата в златоградското село Ерма река е негодна за пиене към момента. Това сочат резултатите от проведен мониторинг на питейната вода за периода от началото до средата на този месеци и регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания.  Регионалната здравна инспекция е извършила изследвания в 18 населени места. Единствено пробата в с. Ерма..

публикувано на 20.04.24 в 16:02

242 865 лева са необходими за укрепване на компрометираната подпорна стена на блок ,,Орфей Юг“

Община Кърджали входира искане в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за предоставяне на средства във връзка с проблема с компрометираната подпорна стена на блок „Орфей Юг“ в кв. „Веселчане“. Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн каза, че проблемът с подпорната стена на блок „Орфей ЮГ“ е сериозен, но той датира..

публикувано на 20.04.24 в 15:57

„Лирата на Орфей“ в Кърджали придобива нов облик

Монументалната пластика „Лирата на Орфей“ ще придобие нов облик. Предвидено е арт осветление и цялостно облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на Кърджали, съобщи кметът Ерол Мюмюн. Припомняме, че монументалната пластика “Лирата на Орфей” беше открита през ноември 2006 година. Автор на композицията е скулпторът Зиятин..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Таня Светлинова е определена от ЦИК за председател на Районната избирателна комисия в Смолян

Таня Светлинова е определена за председател на Районната избирателна комисия (РИК) за 22-ри многомандатен район – Смолян. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК). Светлинова ще оглавява комисията за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни. Таня Светлинова..

публикувано на 20.04.24 в 15:36

„Златните баби“ на Пчеларово участват във фестивала „С песните на Кичка Савова"

Певческа група, позната като „златни пчеларовски баби“ при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участваха за първи път в Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова".  Фестивалът се провежда в свиленградското село Сладун. В първия ден златни пчеларовски баби“ успешно изпълниха песните „Ой..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.  Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 14:20

"С песните на Кичка Савова" отново събра сърцати народни музиканти

В свиленградското село Сладун се провежда XIII издание на Международния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".  В първия ден от фестивалната програма на сцената в местното читалище ще се качат над 82 състава.  За първа година във фестивала ще участва фолклорната група "Златните пчеларовски баби" от с. Пчеларово.  Участници има и от..

публикувано на 20.04.24 в 11:01