Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обяснява председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. 

"Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост", каза Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

"На седми (април – б.р.) румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно", добави Костадин Костадинов.

В националния протест в Русе ще се включат и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, за да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.

Най-малко 50 селскостопански машини и около 300 души ще участват в протеста в Силистренско. Загубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят местните фермери. 

В протестната акция във Видин участие са заявили и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подкрепен и от земеделски производители от Румъния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
снимката е илюстративна

Жена пострада при пожар от газова бутилка

53-годишна жена пострадала при пожар в жилище в Кърджали.  Произшествието е станало около 16 часа в понеделник, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пожарът е предизвикан от  теч от газова бутилка при включване на газов котлон. Става възпламеняване, при което изгарят дограма, котлонът и газовата бутилка. На място е изпратен..

публикувано на 06.08.24 в 11:08

Производители на плодове и зеленчуци се готвят за протест

Производителите на плодове и зеленчуци са готови да се включат в протести в столицата срещу Наредбата за движението на стоки с висок фискален риск. Това съобщи пред БНР Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите. В края на миналата седмица 14 национално представени организации и членове на Националния съвет по храните изпратиха отворено..

публикувано на 06.08.24 в 10:59

Полицията разследва инцидента в сватбения салон

Разследване за паднал таван на сватбен салон в Кърджали е започнато в РУ – Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.  Около 19,30 часа снощи  подаден сигнал, че в заведението се е срутил окачен таван от гипсокартон. Незабавно на място са изпратени четири патрулни автомобила от РУ – Кърджали и Пътна полиция, шестима пожарникари от службата..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Трима от пострадалите сватбари остават в болница под наблюдение

Трима от пострадалите седем сватбари остават под наблюдение в болницата в Кърджали.  От болничния пресцентър съобщиха, че в хирургично отделение са хоспитализирани жена на 80 години и две деца на 10 и 14 години, които се намират в добро общо състояние и без опасност за живота. На 5 август в Спешно приемно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас..

публикувано на 06.08.24 в 10:14

Има трима задържани за инцидента с падналия окачен таван

Трима души за задържани за 24 часа по образуваното досъдебно производство за инцидента с падналия гипсокартонен таван в сватбена зала в Кърджали снощи, съобщиха от Областната дирекция на МВР за БТА. Двама мъже на 52 и 57 г., и жена на 46 г. са в полицейския арест за причиняване на средна телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на..

публикувано на 06.08.24 в 09:58

Температурите се покачват, жълт код за силен вятър в Дунавската равнина

Жълт предупредителен код за силен вятър издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 10 области предимно в Северна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.  Според прогнозата за времето през деня облачността ще е променлива,..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Преображение Господне е

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 08:34