Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

И лозарите излизат на протест

Недоволните лозари се събират пред президентството, след което шествието им ще се насочи към министерството на земеделието.
Снимка: Ани Петрова

И лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си.

Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Да се прилагат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието – това настояват недоволните лозари. Според тях Лозарския регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи.

Производителите на грозде искат още ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, както и компетентен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и приходната агенция.

Лозарите очакват от държавата стриктен контрол на качеството на произвежданото и продавано българско вино както и контрол на  вноса на винено грозде и вино от други държави.


Вижте още

Откриха труп на мъж в язовир „Студен кладенец“

Труп на мъж с неустановена самоличност е бил намерен във водите на язовир „Студен кладенец“, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигнал за произшествието бил подаден от рибари. На място е бил изпратен полицейски патрул и дежурна оперативна група от РУ-Кърджали. Екип на пожарната служба в града извадил тялото на брега. Извършен е оглед. Не са..

публикувано на 02.06.23 в 10:58

Стана известен неофициалният списък на министрите в кабинета "Денков - Габриел"

Пет дни преди изтичане на крайния срок за представяне на състав на правителство, имената на министрите вече са договорени. За какво се разбраха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС? Първите две политически сили постигнаха съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел, научи „Хоризонт“. През..

публикувано на 02.06.23 в 08:09

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

На 2 юни отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по..

публикувано на 02.06.23 в 07:28

Затоплянето продължава, денят ще е слънчев

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за месеца. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 24° и 29°. В Кърджали температурата..

публикувано на 02.06.23 в 07:21
Батковците от Езиковата забавляваха малчуганите за празника им

Езиковата гимназия чества патронния си празник

С редица събития Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязва патронния си празник – 2 юни, Ден на Ботев и загиналите за свободата на България. „ Дейностите, които са свързани с патронния празник на училището, започнаха много по-отрано, още на 30-ти май, когато имахме среща с всички ръководители на Първи ученически гвардейски отряд..

публикувано на 01.06.23 в 23:00

Перперикон влезе в Брюксел през парадния вход

Макетът на Перперикон влезе през парадния вход на Европейския парламент в Брюксел, за да бъде експониран за изложбата на исторически забележителности от района на Кърджали, която бе открита на 1 юни в сърцето на Европа. Изложбата е подредена в зала "Атанас Буров" на Европейския парламент. Освен огромния макет, който е около 4 метра, в нея са..

публикувано на 01.06.23 в 20:02

Напълно са обновени всички корпуси на детските ясли в Момчилград

С изцяло обновен корпус отбелязаха 1 юни най-малките възпитаници на детските ясли в Момчилград. Напълно ремонтирани са салона за тържество и спорт и прилежащите помещения - санитарен възел и кухненски бокс. Закупено е и ново обзавеждане. С ремонта приключи цялостното вътрешно обновяване на детското заведение. Преди 2 години Община Момчилград със..

публикувано на 01.06.23 в 13:40