Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И лозарите излизат на протест

Недоволните лозари се събират пред президентството, след което шествието им ще се насочи към министерството на земеделието.
Снимка: Ани Петрова

И лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си.

Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Да се прилагат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието – това настояват недоволните лозари. Според тях Лозарския регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи.

Производителите на грозде искат още ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, както и компетентен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и приходната агенция.

Лозарите очакват от държавата стриктен контрол на качеството на произвежданото и продавано българско вино както и контрол на  вноса на винено грозде и вино от други държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатурите за член на Европейската комисия от България

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са одобрените от Министерския съвет кандидатури за член на Европейската комисия от името на Република България. Това беше решено на правителственото заседание.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев...

публикувано на 30.08.24 в 11:53
Хасан Азис ДПС Кърджали

Хасан Азис: Пред сарая на Доган сме, за да го защитим

Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис и член на Цeнтралния съвет на ДПС е в столицата пред сградата на Боянските сараи. Той съобщи в ефира на Радио Кърджали, че групата хора пред сараите на Доган в София с всеки изминал час се увеличава. Има активисти от Хасково, Смолян, Пазарджик, Бургас.  "Активистите на ДПС сме пред сараите на Доган, за да..

публикувано на 30.08.24 в 11:06

Гроздоберът започна по-рано тази година

Тази година гроздоберът започна по-рано. Това каза Стефан Танев, бивш кмет на община Ивайловград, понастоящем винопроизводител.  "По принцип гроздоберът започва с беритбата на белите сортове, която вече може да се каже, че е приключила и стопаните са в очакване на започване беритбата и на червените, защото тази година е необичайна не само за лозарите,..

публикувано на 30.08.24 в 10:30

Православната църква почита пренасяне мощите на Св. Александър Невски

На 30 август Православната църква почита Светите Александър, Павел и Йоан, патриарси Цариградски и Пренасяне мощите на Св. Александър Невски.  Основният празник на св. Александър Невски е на 23 ноември. На 30 август 1724 година руският император Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Санкт Петербург и те..

публикувано на 30.08.24 в 09:28
Ахмед Доган

МВР се отзовало на два сигнала, свързани със сигурността на Доган

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е извършена проверка,..

публикувано на 30.08.24 в 09:40

Правителството определя номинациите на България за еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия. Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури. Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният глава Румен..

публикувано на 30.08.24 в 09:05

Времето в петък ще бъде променливо, с краткотрайни валежи

Днес атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури ще бъдат от 23° в..

публикувано на 30.08.24 в 08:30