Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР и ЦИК договориха как ще се действа при бомбени заплахи в изборния ден

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (в средата), Камелия Нейкова - председател на ЦИК и главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг в София, 31 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев заяви, че бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки, няма реална опасност и хората трябва да бъдат спокойни. Той обяви това след среща с членовете на ЦИК.

Хора ще бъдат извеждани от изборни помещения само при реална заплаха. Извън сградите където ще има секции ще се правят проверки на обемисти багажи.

Вицепремиерът Демерджиев беше много категоричен за това, че МВР и службите поемат цялата отговорност за това да преценяват дали отправени бомбени заплахи към училища са реални. Така че по думите му още от следващата седмица няма да се стига и до освобождаване на ученици от училищата в ситуация, че постъпят заплахи.

Що се отнася до изборите - още от събота помещенията за гласуване ще са под охрана, запечатани вечерта, след като секциите бъдат оборудвани и охранявани през цялото време на гласуването. Демерджиев допълни:

"Хората ще бъдат изведени само в една ситуация. Ние предварително, както казвах, сме взели мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само ситуация, в която имаме реални данни, че е възможно… да е поставено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е само теоретична възможност. Мерките, които сме взели, на практика няма да позволят да се постави такова устройство. Пак подчертавам от съботния ден и сградите и периметъра ще бъде под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Така че няма как да проникне в тях някой и да постави взривно устройство".

Иван Демерджиев допълни още, че няма да се инструктират членовете на секционните избирателни комисии, но е създадена организация как органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени заплахи.

Проверки ще има на обемни багажи и на хора, които носят необичайни вещи със себе си.

Председателят на Централната избирателна комисия Нейкова уточни, че по късно през деня към районните избирателни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при необходимост и при отправени заплахи, а за проверките, които ще се правят от уточни:

"Тази проверка на обемни багажи ще се извършва извън сградата, тоест няма да се влиза в изборните помещения с цел такава проверка. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на секционните избирателни комисии, че ще се проверяват техните лични вещи вътре в изборното помещение или в коридорите."

Мерките, които се предприемат, няма да затруднят гласуването, бяха категорични както от МВР, така и от Централната избирателна комисия.



По публикацията работи: Мартина Дякова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 18.07.24 в 16:52

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28

Избраха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 13:40

В Гърция предупреждават за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в..

публикувано на 17.07.24 в 12:36
Ръководството на КНСБ се срещна в Кърджали с фирми от индустрията, местна власт и синдикални членове

10 % увеличение на всички заплати в Бюджет 2025 иска КНСБ

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 13:24
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32