Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МВР и ЦИК договориха как ще се действа при бомбени заплахи в изборния ден

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (в средата), Камелия Нейкова - председател на ЦИК и главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг в София, 31 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев заяви, че бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки, няма реална опасност и хората трябва да бъдат спокойни. Той обяви това след среща с членовете на ЦИК.

Хора ще бъдат извеждани от изборни помещения само при реална заплаха. Извън сградите където ще има секции ще се правят проверки на обемисти багажи.

Вицепремиерът Демерджиев беше много категоричен за това, че МВР и службите поемат цялата отговорност за това да преценяват дали отправени бомбени заплахи към училища са реални. Така че по думите му още от следващата седмица няма да се стига и до освобождаване на ученици от училищата в ситуация, че постъпят заплахи.

Що се отнася до изборите - още от събота помещенията за гласуване ще са под охрана, запечатани вечерта, след като секциите бъдат оборудвани и охранявани през цялото време на гласуването. Демерджиев допълни:

"Хората ще бъдат изведени само в една ситуация. Ние предварително, както казвах, сме взели мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само ситуация, в която имаме реални данни, че е възможно… да е поставено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е само теоретична възможност. Мерките, които сме взели, на практика няма да позволят да се постави такова устройство. Пак подчертавам от съботния ден и сградите и периметъра ще бъде под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Така че няма как да проникне в тях някой и да постави взривно устройство".

Иван Демерджиев допълни още, че няма да се инструктират членовете на секционните избирателни комисии, но е създадена организация как органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени заплахи.

Проверки ще има на обемни багажи и на хора, които носят необичайни вещи със себе си.

Председателят на Централната избирателна комисия Нейкова уточни, че по късно през деня към районните избирателни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при необходимост и при отправени заплахи, а за проверките, които ще се правят от уточни:

"Тази проверка на обемни багажи ще се извършва извън сградата, тоест няма да се влиза в изборните помещения с цел такава проверка. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на секционните избирателни комисии, че ще се проверяват техните лични вещи вътре в изборното помещение или в коридорите."

Мерките, които се предприемат, няма да затруднят гласуването, бяха категорични както от МВР, така и от Централната избирателна комисия.По публикацията работи: Мартина Дякова

БНР подкасти:

Вижте още
Снимката е илюстративна

За 80 на сто от язовирите в област Кърджали липсва пълна документация

За 80 на сто от всички 1067 язовири на територията на област Кърджали няма пълна документация. Това сочат данните при 90% приключила класификация на тези съоръжения. Това е една от основните причини да не могат да бъдат прехвърлени на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ). 76 от язовирите са класифицирани в..

публикувано на 07.06.23 в 13:51

Нови семейства и двойки получават помощи за новородено или осиновено дете в Хасково

38 заявления  са разгледани за отпускане на еднократна финансова помощ за живородено или осиновено дете в община Хасково от Комисията на последното си заседание, проведено на 2 юни 2023 г . Одобрените кандидати за подпомагане са 32. Две от заявленията са за бебета близнаци. Сумата се отпуска за всяко дете поотделно. Комисията е направила един..

публикувано на 06.06.23 в 16:44

Радев: Новата коалиция обезсмисли изборите

Надявам се правителството да не предава националните интереси така, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели, каза президентът Румен Радев на влизане в НС преди гласуването на новия кабинет и допълни: "Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисли изборите. А..

публикувано на 06.06.23 в 14:20

Пръскат срещу кърлежи в Ардино

От Община Ардино уведомяват, че на 6 юни (вторник) и 8 юни (четвъртък) ще бъде извършенa дезакализация на тревни площи срещу кърлежи на територията на общината. Това съобщиха от отдел „Екология и опазване на околната среда“. Те уточниха, че обработката на площите се извършва с гръбни моторни пръскачки от кърджалийската фирма „Бовад“. Използваният биоцид..

публикувано на 06.06.23 в 12:25
Бюст на капитан Петко в къщата музей в с. Доган Хисар.

Къде отекват стъпките на капитан Петко?

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът разказва и легенди,..

публикувано на 05.06.23 в 14:28
Христо Момчев

Капитанът на кърджалийските гвардейци на визита във Ватикана, среща се с Папската гвардия

Йорданка Чавдарова, директорът, по време на управлението на която е поставено началото на гвардейския отряд в Езиковата, разказа за трудностите в първите стъпки, но също подчерта гордостта си от постигнатото.  Спомени споделиха и първите ръководители Елена и Димитър Кондикови. Те разкриха как момчетата са достигали до изнемога, но не са се..

публикувано на 04.06.23 в 20:40
Румен Радев в Казаналък, на Световната среща на българските медии

Румен Радев: Имаме нужда от законови промени за гарантиране на финасирането на обществените медии

Имаме нужда от сериозни промени в закона, които да гарантират независимо финансиране на обществените медии, както и да е ясна реалната собственост на частните, заяви в Казанлък президентът Румен Радев по време на 18-та на световна среща на българските медии, организирана от БТА. Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на..

публикувано на 04.06.23 в 15:52