Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ГДБОП задържа 17-годишен за имейлите с бомбени заплахи в училищата

Снимка: mvr.bg

17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения със заплахи за поставени бомби в училища в цялата страна. Той е арестуван  от ГДБОП, научи БНР. 
Докато е изпращал  имейлите с него са били още няколко негови съученици. Младежите са казали, че са били подтикнати  от медийни публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 ми март.

От свои източници БНР научи, че при разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март, от личния си телефон, е създал 4 четири пощенски кутии в google, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управление със заплахи за поставени бомби. Докато е извършвал това, с него са били още двама или трима негови съученици. Те били подтикнати от първите публикации на 27 и 28 март със заплашителни имейли, получени в част от училищата в цялата страна. Момчето е обяснило, че е пратило имейлите, защото не му се е ходило на училище. 

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров също обясни, че част от имейлите са били изпратени от ученици 

"В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. В последствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги. В последствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не им се ходи на училище".

При претърсването са намерени компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийсата районна прокуратура. 


По публикацията работи: Илияна Типова
Вижте още

Пенсиите в Кърджали са най-ниски

Най-ниски са пенсиите в Кърджали - 592 лева и в Разград - 607 лева. Най-високите пенсии са в София-град - средно 896 лева, следвани от  Бургас и Перник - съответно 817 и 808 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината.  Според данните мъжете в България получават по-високи пенсии от..

публикувано на 10.06.23 в 16:42
Двамата пилоти се разбиват край село Калоянци

Почетоха паметта на загиналите край Калоянци пилоти Дойчин Бояджиев и Емил Тодоров

Членове на Съюза на офицерите, сержантите от запаса и резерва са на посещение на лобното място на летците капитан инж. Дойчин Бояджиев  и инструктора капитан инж. Емил Тодоров, загинали  край кърджалийското село Калоянци в самолетна катастрофа през 1992 г. Преди  да поднесат венци и цветя пред Паметника на освободителите, деца от СУ "Васил..

публикувано на 10.06.23 в 15:31

Първият "Вкус фест" започна от Глухар (ОБНОВЕНА)

В кърджалийското село Глухар представиха местната кухня на първия "Вкус фест". Инициативата е на читалище "Обединение" в Кърджали, което организира фестивала в няколко кърджалийски села. Идеята е да се открият и съберат автентични стари рецепти, които да бъдат показани и съхранени. Глухар е първата спирка на фестивала. Кметът на селото Еркан Юсейн..

публикувано на 10.06.23 в 14:56
Язовирната стена на

Няма данни за замърсяване на българското крайбрежие на Черно море

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента. Това съобщиха от МС...

публикувано на 10.06.23 в 14:06

Километрична опашка на ГКПП Маказа по обед

Над километър е опашката от чакащи коли на ГКПП Маказа по обед. Натовареното движение е и от двете страни на границата - на входовете към Гърция и към България. "11.50. Час и половина чакане", написа в популярната група за обмяна на информация за трафика на "Маказа" пътуващ към Гърция. По информация на Гранична полиция трафикът сутринта е бил..

публикувано на 10.06.23 в 12:24

В Кирково играят благотворително волейбол за 2-годишната Кристин

Благотворителна волейболна среща под наслов „Живот за Кристин“ ще играят в събота, 10 юни волейболните отбори „Кирково 15“ и „Родопа Смолян“. Мачът е от 15 часа в спортната зала на СУ „Отец Паисий“ в Кирково.  Инициативата е в подкрепа и за събиране на средства за двегодишната Кристин Терзиева от Смолян. Малкото момиченце се нуждае от трансплантация..

публикувано на 10.06.23 в 10:24