Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна традиционното литийно шествие с иконата на Света Богородица

На Светли понеделник и втория ден от Възкресението от Бачковския манастир тръгва традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица. 

То ще приключи в местността „Клувията“, където е била скрита, а след години намерена от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. 

Литията започва след утринното богослужение, водено от игумена епископ Сионий. В нея се включват хиляди богомолци от цялата страна, които са дошли да се помолят за изцеление и подкрепа. 

От няколко години  литията до параклиса в местността „Клувията“  е с копие на иконата. Целта е да се съхрани оригиналът, който е в манастирската църква "Св. Богородица", но това не намалява чудотворнната сила на иконата

Според преданието иконата  е намерена през 1604 г. от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. Но на втория ден на Великден, по необясним начин, тя напуснала манастира и била намерена отново в "Клувията". 

Поради това, за да спре нейното „бягство“, хората  започнали да провеждат литийно шествие с иконата на Божията майка, с което, според легендата, се върнало и благоденствието в региона. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха ученици от Езиковата гимназия на церемония в София

На 11 май, по време на най-голямото събитие за Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – Деня на Кеймбридж 2024 г., се състоя тържествена церемония по награждаване на учениците и техните ръководители, класирали се в националния кръг на международното състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL). Събитието се проведе в София, съобщиха от Езикова..

публикувано на 11.05.24 в 16:00

Дигитализираха правописния речник на Българската академия на науките

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа. Официалният..

публикувано на 11.05.24 в 09:55

Дядо Сали: Още много по осем години за Радио Кърджали

Обичам радиото. То е с мен през целия ден. Искам да научавам само добри новини. За осмата година Ви пожелавам да сте здрави и още много по осем рождени дни. С тези пожелания изпрати екипа ни родопският дядо Сали Вели. Преди няколко месеца той стана герой в две от видеата на Радио Кърджали и така придоби изключителна популярност , както у..

публикувано на 08.05.24 в 23:42

Представители на Община Кърджали положиха венци за 6 май

Община Кърджали отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия. Пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци от името на кмета Ерол Мюмюн и от Общински съвет – Кърджали. Заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, Димитър Разкалински  -  началник сектор ССИ  и..

публикувано на 06.05.24 в 14:28
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40