Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допитват се до Момчилград за изготвяне на наредба за домашни храни

Снимка: Ани Петрова

Момчилград е сред 55 общини, избрани в допитване за изготвяне на проектонаредба за производство на домашни храни. Инициативата е на земеделското министерство, а целта е да се регламентират хранителни продукти, приготвени в домашни условия. Според експертите няма официална статистика на този пазар, защото в момента той е в сферата на сивата икономика. Предположенията са, че близо една четвърт от населението практикува домашно производство на храни и би имала интерес да го предложи на пазара.
Като примери за продукти, които могат да бъдат обхванати от наредбата заместник кметът на Момчилград Гюлюзар Исмаил посочи домашните трахана, юфка, къпана баница, баклава и други.
Според Гюлюзар Исмаил приемането на наредба за домашните храни ще допринесе за развитието на туризма в общината, а в същото време ще бъде възможност за жителите й да си осигурят допълнителни доходи.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Околовръстният път на Хасково ще облекчи цялостно трафика към ГКПП Маказа

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково, в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, предаде БТА.  Целта е..

публикувано на 29.05.24 в 09:59
Добромир Якимов

Започват обученията на членовете на СИК в Хасковски МИР

Слаб интерес от страна на избирателите към демоустройствата за гласуване сочат наблюденията на председателя на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. От миналата седмица осем машини с инсталирана демоверсия на бюлетините за двата вида избори, които предстои да бъдат произведени на 9 юни, обикалят по график единадесетте общини на..

публикувано на 28.05.24 в 02:23
Снимката е илюстративна

Четири акта за таксиметрови шофьори, които не издават касови бележки

Четирима таксиметрови водачи са осъществявали превоз, без да издават фискални бонове. Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Това е установено при съвместна специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали и областния отдел „Автомобилна администрация“.  Съставени за 4 акта за..

публикувано на 27.05.24 в 13:11

Хулиган налита на полицай в Джебел

За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители 36-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 22 часа на 24 май в заведение в Джебел възникнало спречкване, след което замесените в конфликта излезли навън. След подаден сигнал на място пристигнали полицейски служители, срещу които 36-годишният инициатор на скандала отправил ругатни, закани и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

До месец България решава дали да има военна служба за цивилни

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на годината показва..

публикувано на 26.05.24 в 16:25

За недопускане на влияние в провеждането на изборите на 9 юни работи МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, каза че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни. "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За момента..

публикувано на 26.05.24 в 12:54
Снимката е илюстративна

Село Стамболийски обновява църквата си

Започна ремонт на православния храм "Св. Неделя" в хасковското село Стамболийски, съобщи пред БТА кметът на селото Славчо Райков. Със средства, събрани от дарения, ще бъдеат освежени външните стени и фасадата, ремонт на камбанарията и водещите към нея дървени стълби, поясни Райков. Ще се разчисти затлачения в двора кладенец, самия двор и изграждането..

публикувано на 23.05.24 в 11:19