Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството реши: България налага временна забрана за внос на украински храни

Снимка: БТА

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. Той припомни, че значителни количества украински храни са останали в България.

"Основната причина е, че през последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес", обясни Донев. 

"Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, ние не можем да допуснем това да се случи. Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността", аргументира предложението служебният премиер.

Гълъб Донев посочи още, че страната ни разчита на това „Брюксел да чуе и разбере позициите“ на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и да преосмисли позицията си.

България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза още министър-председателят.

На този етап няма информация колко дълго ще действа временната забрана за внос на храни от Украйна, но правителството ще приеме решение в тази посока на днешното си заседание. 


Вижте още
Снимката е илюстративна

Работещите в ТЕЦ Димитровград заявиха стачна готовност

Над 350 служители на Топлоелектрическата централа в Димитровград обявиха стачна готовност. В момента ТЕЦ-Димитровград произвежда електроенергия и персоналът не може лично да участва в протестите, но са готови във всеки един момент да се включат. Това каза в интервю за Радио Кърджали главният юрисконсулт на предприятието  Юлиян Семерджиев. По..

публикувано на 03.10.23 в 17:30

Срещата между протестиращите енергетици, правителството и депутати продължава в работен формат

Срещата между протестиращите енергетици и миньори, правителството и парламентарно представените формации продължава в работен формат. Сформирана е работна група, която да търси решение на поставените от протестиращите, съобщиха източници на БНР от преговарящите екипи. Не е изключен и вариант за изработване на общ документ, който да бъде подписан от..

публикувано на 03.10.23 в 16:56

Разкриха хиляди контрабандни "маркови" стоки

Над 8 200 недекларирани текстилни изделия откриха митнически служители при сканиране с рентгенова апаратура на контейнер, част от товарна влакова композиция, влизаща в България от Турция. На митнически пункт ЖП Гара Свиленград пристига контейнер, натоварен на влакова композиция, пътуваща за Германия. Контейнерът е селектиран за щателна митническа..

публикувано на 03.10.23 в 15:17

Виктория Бешлийска е гост в рамките на програмата за Деня на Кърджали

Нашумялата авторка на романите "Глина" и "Сърце"  Виктория Бешлийска ще гостува тази вечер на Кърджали . Тя ще представи своите книги пред почитателите си в Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ от 17.30 часа в Читалнята на втория етаж. Писателката е поканена в рамките на празничната програма на библиотеката за Деня на Кърджали 21..

публикувано на 03.10.23 в 14:36
Снимката е илюстративна

Над килограм марихуана откриха в две жилища на кърджалиец

Над един килограм наркотик е открит и иззет в хода на специализирана операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали, съобщават от пресцентъра на институцията. Полицейски служители са извършили претърсване в две жилища, собственост на 51-годишен кърджалиец. От единия апартамент са били иззети 1040 грама суха листна маса,..

публикувано на 03.10.23 в 11:17
д-р Виктор Кирчев

Отново ваксинират срещу COVID 19 в РЗИ-Кърджали

Кабинетът за ваксиниране срещу COVID 19 в Регионалната здравна инспекция в Кърджали заработи отново, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р Виктор Кирчев.  „Има доста хора от сутринта. Интересът е добър и даже би трябвало да се увеличи. Всеки ден, който желае може да дойде в работното време на Инспекцията до 4 часа, защото след това..

публикувано на 03.10.23 в 11:09

Българите спасиха гръцкото Лято 2023

Българите спасиха летния сезон в Гърция тази година. Това каза за Радио Кърджали Рени Александрова, която от дълги години живее и развива туристически бизнес в Северна Гърция. Тя допълни, че туроператорите в южната ни съседка отчитат лятото на  2023 година като „рекордно“. „ Изненадващо дори за нас беше, когато започнаха много отрано...

публикувано на 03.10.23 в 10:28