Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват честванията на 147-та годишнина от Априлското въстание

147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес и утре в Копривщица. Традиционно на 1 май ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 година

Проявите ще започнат в 18 ч. в къща музей Тодор Каблешков с откриването на изложбата „Копривщица - близка и достъпна“ по проект на Национален фонд "Култура". Вечерта на площад "20 април" ще се проведе възпоменателна - вечер заря.

Програмата ще продължи на 1 май с полагане на цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков, каза за програма "Хоризонт" на БНР Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите:

"В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и така дългоочаквания за хиляди българи – посетители на Копривщица, театрализиран спектакъл "Първата пушка" с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание".

Възстановката се осъществява с над 200 местни самодейци от Копривщица. От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

"От дете исках да играя Каблешков и за мен е голяма чест и дълг. Още от дете човек трябва да знае българската история, да знае всичко какво са преживели нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук, да правим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци".

Военноисторическа възстановка по повод годишнината от Априлското въстание ще има утре и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет сцени, като се очаква на честванията да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Председателите на парламентарните групи в новото НС са ясни

Станаха известни председателите на седемте парламентарни групи в новото Народно събрание.  Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на ДПС - от председателя на движението Делян Пеевски.  Съпредседателят на ПП-ДБ Николай Денков оглавява парламентарната група на коалицията.  Костадин Костадинов ще оглави..

публикувано на 20.06.24 в 16:15
Слави Трифонов

Слави Трифонов: Ще предложим експертно правителство

"Живеем в парламентарна държава и има парламент, който избира правителство, което управлява държавата. Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест, основният закон е такъв", написа във Фейсбук Слави Трифонов, след като с помощта на гласовете на "Има такъв народ" Народното събрание избра за свой председател..

публикувано на 20.06.24 в 16:07

Денков: Експертните кабинети, в които няма ясна политическа отговорност могат да правят много безобразия

Според председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков, "добрата новина за избора на парламентарен председател е помрачена от това кой точно застава начело". Изявлението той направи в кулоарите на парламента: "Лошата новина е, че този председател е най-яростният защитник на санкционирания по Закона "Магнитски". Рая Назарян съвсем наскоро..

публикувано на 20.06.24 в 16:35

Община Момчилград организира традиционния детски велопоход до село Татул

На 22 юни ще се проведе традиционният детски велопоход от Момчилград до село Татул. В него могат да се включат всички желаещи от 14 до 17-годишна възраст. Проявата се организира от Община Момчилград и е част от съпътстващите събития на 16-тия фестивал "Нощта на Орфей", кулминацията на който е концерта в събота вечерта на Йорданка Христова в..

публикувано на 20.06.24 в 15:39
Регионален исторически музей Кърджали

В Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи"

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч. в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи".  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно някои непокътнати, устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Обърнато е внимание на мястото и ролята на..

публикувано на 20.06.24 в 14:09

Установиха се нелоялни практики при туристическите пътувания през "Капитан Андреево"

На Граничния пункт "Капитан Андреево" са направени проверки на 22 автобуса, пристигащи от Турция, както и на 20 туроператора. Проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания са организирани от Министерството на туризма, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и..

публикувано на 20.06.24 в 13:52

Борисов благодари на Слави и ИТН

Лидерът на ГЕРБ коментира избора на Рая Назарян за председател на Народното Събрание,  "От това гласуване единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави и ИТН. Тайно се надявах, затова изпратих и Деница Сачева, и Теменужка, този жест да го направят ПП-ДБ. За съжаление, те са се капсулирали. Благодаря на тази партия, която пое..

публикувано на 20.06.24 в 13:46