Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разединени ли са политически българските изселници в Турция преди изборите в неделя?

Текирдаг преди изборите на 14 май.


Тази неделя в Турция предстоят президентски и парламентарни избори. Те са изключително важни за бъдещия път на развитие на страната и за сигнала, който тя ще изпрати към света.  Четирима са участниците в президентската надпревара в Турция. Това са сегашният президент Реджеп Ердоган, кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят на Алиансa АТА Синан Оган.

В този сблъсък на личности важна роля е отредена на българските изселници в Турция с право на глас.

Според неправителствени организации на българските изселници в Турция право на глас имат близо 400 хиляди души с двойно гражданство – българско и турско. Цифрата не изглежда внушителна на фона на 61 милиона турци с изборни права, но ще има влияние при сегашната политическа ситуация в югоизточната ни съседка.

Битката е между алианси, за които и един процент от гласовете е решаващ, казва политическият анализатор Мехмед Юмер.

"384 000 с право на глас са един потенциален контингент или електорат, който заслужава да бъде ухажван, така да се каже, защото като цяло поколението ЗЕТ ще има много решаващо значение в урните на 14 май."

Сред българските изселници в Турция няма социологически проучвания за политическите им нагласи. Липсват и проучвания за кого ще гласуват – за настоящия президент Реджеп Ердоган или за кандидата на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу.

Рафет Улутюрк, председател на една от най-влиятелните изселнически организации "Бултюрк", прогнозира, че 80 процента от изселниците ще гласуват за Ердоган.

"При нас тези, които се занимават с дружества, те са пред медиите и говорят, че Калъчдароглу го подкрепят, но при хората не е така, защото нашите хора знаят много добре какво направи Ердоган не само за Турция, но и за българските турци, които живеят в България. И затова ние много добре знаем кой ни помага, кой е с нас и кой може да ни представлява в Турция. Ще дам един пример. В Байрампаша, в Джеват паша, там имаме една махала с 2400 наши изселници и на изборите винаги "Ак парти" е на първо място. Затова да не се гледат тези, които говорят по микрофоните, но хората по места знаят кой какво е."

На противното мнение е журналистът Мюмюн Топчу от Бурса. Той също е изселник от България. Според него голяма част от сънародниците му гласуват предимно за леви партии и тази тенденция ще се запази и сега.

"Изселниците за кого ще гласуват? Тук ги наричат "гьочмени". По една  стара традиция изселниците от България предимно гласуват за левите партии и главно за Народнорепубликанската партия, оглавявана сега от Кемал Калъчдароглу. Този факт се знае от всички тук. Разбира се, изселнически гласове отиват и за останалите партии, включително и за партията на Реджеп Ердоган. По моите прогнози множеството от изселниците, тоест "гьочмените" от България, главно ще гласуват за Кемал Калъчдароглу."

Знаят ли вече българските изселници в Турция за кого ще гласуват? За част от тях този въпрос е решен. Като Екрем Мустафа, който иска след 14 май в страната да има промяна.

"Мисля, че вече нещата трябва да се променят. Затова ще избирам за промяната, за г-н Калъчдарогру мисля да гласувам. Всички политици, всяка политическа формация има неща, които е успяла, които не е успяла, но 20 години са доста дълго време за една демокрация да се управлява само от една партия и един лидер. Аз искам промяна, това мога да ви кажа."

За нас и един глас е много важен, казва Есма Мехмед. Тя разделя годината на две – зимата е в Турция, а лятото в Родопите. Категорична е, че ще гласува на 14 май. Според нея тези избори са много важни и затова масово хората ще гласуват.

"Не ме интересува кой ще управлява. Мен ме интересува хубаво да живея в тази страна, защото Турция е много богата страна. Всичко може да има, но народът иска хубаво да живее и аз съм една от този народ."

Изводът от нашата проверка на мнения потвърждава, че българските изселници в Турция са разединени в подкрепата си за кандидатите за президент на Турция. Социологическите агенции в страната предвиждат различни резултати от вота. Едните прогнозират победа за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу на балотаж, а други дават преднина на сегашния президент Реджеп Ердоган още на първи тур. Всичко ще е ясно на 15 май.

____________________________Текирдаг преди изборите на 14 май.

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кърджалийските гайдари получиха отличия на традиционното гайдарско надсвирване в Гела

Стотици хора от цялата страна и от чужбина се събраха на Илинденските поляни край смолянското село Гела за традиционното гайдарско надсвирване и събор на местните родове. Възпитаниците на известният гайдар Васил Анастасов от Общински център за култура и младежки дейности - Дом на културата в Кърджали се завърнаха с успехи от традиционенния..

публикувано на 04.08.24 в 17:16

Въвежда се дезинфекция на всички гранични пунктове

От утре на всички гранични пунктове на страната се въвежда дезинфекция, като мярка за пресичане на навлизане на заболяването чума по дребните преживни животни. Това каза в Кърджали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински. Заедно със заместник министъра на МЗХ Деян Стратев той..

публикувано на 04.08.24 в 16:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни резултати от..

публикувано на 04.08.24 в 11:47

Рудозем ще отбележи 90 години от обявяването си за град

Рудозем ще отбележи на 14 август 90 години от обявяването си за град, съобщи за БТА кметът на общината Недко Кулевски. Традиционно празникът ще бъде обединен с Деня на миньора, който е на 18 август. Тържествата ще започнат със спортни занимания за деца и лятно кино на 13 август и ще продължат до 17 август. Предвидени са фолклорна фиеста в изпълнение на..

публикувано на 04.08.24 в 10:11

Днес се отбелязва Денят на железничаря

Днес се отбелязва Денят на железничаря, съобщават от БДЖ. Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в..

публикувано на 04.08.24 в 10:08

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари, които в голяма..

публикувано на 04.08.24 в 10:03
Снимка Община Крумовград

Плувното лято в Крумовград приключва през август

Организираните спортните дейности по Спортен календар на общината продължават и през месец август През месец юли стартираха летните спортни игри за деца и юноши, организирани по Спортния календар на общината. Уроците по плуване на басейн „Оазис“ продължават до края на месец август с демонстрации на уменията, придобити под ръководството на..

публикувано на 03.08.24 в 14:34