Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите и в Кърджали

3
Снимка: РИМ-Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в инициативата  „Европейска нощ на музеите“ тази събота, 13 май, от 19 до 23 часа. Всички постоянни експозиции ще бъдат достъпни. Ще бъдат представени и нови експонати.

Нощта ще бъде открита с изпълнения на представители на Музикалната школа към Дома на културата – Азра Айдън, пиано, и Гергана Кюлханова, цигулка, в съпровод на пиано на Тавит Мачикян, който е част от екипа на Радио Кърджали.

В най-новата експозиция на музея „Дарения и дарители. Фонд „Минералогия“ са изложени редки минерали, включително с висока колекционерска стойност, от нашия регион и от света. Това съобщи за Радио Кърджали Лидия Кирилова, уредник в отдел „Природа“ в РИМ. Сред експонатите, които за първи път са представени са непоказвани досега нефрит, чароит, амазонит, лазурит. В работилница „Така са пишели предците“ е представена възстановка на стара класна стая, в която днешните „дигитални“ деца могат да се видят, а и сами да се опитат да пишат върху пясък, върху черна дъска с тебешир, стари табла с изписана азбука, с числа, старо сметало и други интересни, непознати за тях методи на обучение.

Изложбата от минерали обхваща 45 експонати, разположени в три витрини, като представят петима от основните дарители на фонд „Минералогия“. Сред дарителите са някои утвърдени авторитети като проф. Христо Пимпирев и проф. Руслан Костов.


В събота във времето от 19 до 23 часа вратите си за безплатно посещение отваря и художествен отдел „Станка Димитрова“ към музея. Там са изложени обновените експозиции: „Икони от Източните Родопи XVII-XX век“ и „Стари майстори“ с акцент 100 години от рождението на Генко Генков. Специално за случая фотографът Иво Хаджимишев е предоставил безвъзмездно своя авторска снимка на Генко Генков.

Изложбата от картини представя част от „златния фонд“ на галерията. Включва автори от края на XIXи началото до средата на XXвек, каза Емил Пенчев, уредник в художествения отдел. Сред тях има забележителни имена като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Елена Михайлова, художници, които започват тази културна политика в България и едновременно с това някои от тях са първите педагози във висшето художествено училище, по-късно прераснало в художествена академия, допълни той. Знаково е присъствието на Никола Михайлов и на Владимир Димитров-Майстора, който е представен с няколко свои работи. Специален акцент е поставен на Генко Генков във връзка със стогодишнината от рождението му.

Сред представените творби от различни жанрове няма непоказвани на публиката досега. Експозицията беше свалена през пролетта, за да бъде спасена от поражения от протеклия покрив на картинната галерия, припомни Пенчев. Той подчерта, че ремонтът на сградата става все по-неотложен и е задължително да се планира в обозрим срок.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29