Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за правителство на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев връчва в 17.00 часа днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП.ДБ).

"Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото", предупреди миналия понеделник президентът Румен Радев, след като номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел му върна празна папка с неизпълнен мандат.

Най-голямата парламентарна група се отказа да предлага кабинет в полза на управленска формула с втория мандат на ПП-ДБ.

Преди седмица първите две парламентарни коалиции обявиха, че договарят съставяне на общо правителство, което да работи година и половина, а премиерите в него да се редуват на 9 месеца, като Николай Денков поеме първи на ротация поста министър-председател, а след това премиер да бъде Мария Габриел.

Ще има ли редовно правителство с втория мандат? Отговорът на този въпрос остава неясен, след като в събота ГЕРБ-СДС замразиха разговорите за кабинет с ПП-ДБ. Причина за решението стана разпространено от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП. В него се чува обсъждане на евентуална коалиция с ГЕРБ, че ПП залага на Мария Габриел, като "застраховка" как такова правителство ще "изпере" лидера на партията Бойко Борисов". Чува се и че ще бъдат сменени шефовете на служби, а имената им синхронизирани с чужди посолства.

В събота след заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ Мария Габриел обяви:

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граница. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане на устоите на държавността".

От думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че преговорите за правителство с втория мандат могат да бъдат възобновени при определени условия.

"Ще бъдат размразени, ако ние видим в тях истинско желание с експертно правителство и за кратко време да прокараме България пред кризата."

Николай Денков, който се очаква да получи от президента втория проучвателен мандат от името на ПП.ДБ се надява разговорите с ГЕРБ да бъдат възобновени.

"Трябва да се поуспокоят малко емоциите. Надявам се утре вече да влезем в работен диалог, който разбираме, че след като са замразени, трябва да се размразят от точката, в която са били замразени."

Парламентарната рулетка се завърта за 2 път в 17:00 днес. След това започва обратното броене за номинирания за премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той има 7 дни - до 5 юни, за да предложи на президента състав и структура на Министерски съвет или да върне мандата, неизпълнен.

От партия "Демократи за силна България" съобщиха тази сутрин, че националното ръководство на партията потвърждава своето решение за подкрепа на излъчения от ПП - ДБ кандидат за министър-председател - академик Николай Денков. ДСБ декларира, че ще положат всички възможни усилия, за да бъде излъчен редовен кабинет, който да овладее изострената политическа криза и да проведе необходимите реформи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Джамия в село Дръндар

Депутатът Георги Георгиев: Главният мюфтия подкрепя отстояването на моралните ценности

Главно мюфтийство заяви подкрепата си за отстояването на моралните ценности, които са в основата на доброто възпитание на младото поколение.  Това стана на срещата на главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик с председателя на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов и двама народни представители, един от..

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Минимален ръст на цените на някои от основните храни отчита ДКСБТ

Минимално поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,01 на..

публикувано на 25.08.24 в 08:53

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 08:47

38° може да достигне температурата в Кърджали.

Жълт код за горещо време обяви НИМХ за повечето области в страната, сред тях е и Кърджали. Ще бъде предимно слънчево днес в цялата страна. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

Арда надигра ЦСКА-София

ЦСКА - София продължава с катастрофалното си представяне от началото на сезона. Днес "червените" загубиха с 1:2 гостуването си на Арда от 6-ия кръг на efbet Лига, Головете за домакините от Арда бяха дело на Чинонсо Офор в края на първото полувреме, а през втората част Иван Тилев удвои актива на Арда, за да може пет минути преди края на..

публикувано на 24.08.24 в 21:13

Фестивалът на храната и изкуствата „Вкус Фест“ гостува на Кобиляне

При голям интерес премина пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ в кърджалийското село Кобиляне.  Над 20 изявени готвачи от областта се включиха в кулинарния фест с вкусни ястия, тестени изделия и сладкиши. Кулинарните изкушения бяха изложени пред местното читалище „Н.Й.Вапцаров“ и посетителите имаха възможността да опитат от тях...

публикувано на 24.08.24 в 16:26

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха прозвучаха и..

публикувано на 24.08.24 в 16:06