Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: От първия ден това правителството влиза в конфликт с хората

Александър Симов
Снимка: БГНЕС

Сред обявените приоритети на бъдещото правителство ги няма истинските приоритети на хората, като битката с цените например. За сметка на това се говори за конституционна реформа, която никой не знае каква точно ще е. Това каза в интервю за Радио Кърджали журналистът Александър Симов.

Според него правителството е в конфликт с хората от първия ден: "Смятам, че основната задача, с която трябва да се заеме един кабинет е да оправи социалното положение на българите в момента, тъй като в последната година страната кара на автопилот, няма бюджет, караме по стария бюджет, хората са несигурни дали социалните програми ще продължат. Цените, независимо от всичко, продължават да се вдигат. Това, че няма много ръмжене, то не стига до медиите, съвсем не означава, че напрежението е отменено. Вместо това обаче, ние виждаме заявки за конституционна реформа, виждаме атака, вече политическа атака срещу Иван Гешев. За мен има голямо разминаване между реалните проблеми и обявените приоритети на правителството." 

"Аз не могат да се нарекат сред най-големите  фенове на Румен Радев, но в случая, когато той връчваше втория мандат, беше много прав. Този мандат е дискредитиран и понеже този мандат е дискредитиран, правителството буквално има нулева политическа легитимност и смятам, че това тепърва ще си ще си проличи. Да не говорим, че тази хватка с ротиращите премиери също е абсурдна. Тя буквално е на ръба на конституцията, защото ние пред себе си имаме един политически мутант, който идва на власт в името на самата власт", коментира още Александър Симов.

Той цитира Кристиан Таков, според когото злото започва с "малките компромиси и винаги можеш да намериш как да облечеш в красиви думи компромиса, който си направил. Този компромис води до още по-голям, докато най-накрая стига абсолютно безчестие". 

"Цитирам Кристиан Таков неслучайно, защото едната от тези две политически сили, които правят кабинет, тачат паметта на Кристиан Таков, но очевидно по никакъв начин не четат неговите послания", коментира Симов. Според него правителството е заченато в лъжа и не може да оцелее дълго и няма как да сложи край на политическата криза. 

Що се отнася до жизнеспособността на правителството, Симов припомни очакванията на Асен Василев "който казва, че след едно 9 месеца не вижда как може да продължи". 

"Първият голям сблъсък ще бъде на местните избори и след това не знам дали това правителство ще има какъвто и да е хоризонт", смята Александър Симов.

Има логика в това, че влошените отношения между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев доведоха до това ГЕРБ "да клекнат и да са готови на всякакви компромиси, само и само правителство да има, за да може Бойко Борисов да е сигурен, че ще има парламентарен чадър над неговия имунитет", каза Симов. Той уточни, че според него самият Бойко Борисов е причинил този конфликт, който ще продължи във времето и "ще се превърне в една от големите подводни мини на това управление, тъй като сега виждаме, че Иван Гешев няма да бъде махнат толкова лесно, колкото си го представят някои хора. Той има още ходове да се задържи. Няколко месеца са на власт и за първи път в новата история ще имаме правителство, което има една от основните опозиции в лицето на главния прокурор".


Повече чуйте в разговора на Станислава Георгиева с Александър Симов в прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33