Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора даряват кръв

Снимка: Нахит Догу

14 юни е световен ден на кръводарителя. Български червен кръст в Кърджали за поредна година организира кръводарителска кампания, в която безвъзмездни кръводарители дариха своята кръв по този повод. Елита Динкова, специалист Младежки дейности към Областен съвет на БЧК Кърджали каза, че някои от младежите в тази кампания даряват за първи път кръв, а други вече са дългогодишни кръводарители.

"На този ден инициативата, която предприемаме БЧК е да популяризираме доброволното и безвъзмездно кръводаряване, което в много случаи спасява човешки животи."

Увеличава се броя на кръводарителите в област Кърджали в сравнение с предходните години. Това каза Д-р Диана Георгиева, началник на Отделение по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали.

"Общият брой кръводарители за 2022 г. е 2566. Над 300 кръводарители повече от предишната 2021 г. Към 14 юни 2023 година те са 1112 кръводарители. Като за първи път са дарили кръв 386 кръводарители и броя на безвъзмездните и доброволни кръводарители са над 60."

Д-р Диана Георгиева свързва нарастването на кръводарителите и с нарастването на пътно-транспортните произшествия и увеличаването на болните, които се нуждаят от кръв.

В знак на признателност тя раздаде грамоти на доброволците, които дариха безвъзмездно кръв. Един от тях беше Александър Петров, ученик в СУ „Йордан Йовков“, който е и член на клуб „Бяла Лястовица“ към Български младежки червен кръст Кърджали. Младежът едва е дочакал да навърши 18 години, за да започне да дарява кръв, днес той дари за първи път.


"Да даря кръв е нещо добро за мен, знам, че помага на мен, както и на друг човек." Каза момчето и допълни, че се чувства добре след кръводаряването и смята всяка година да го прави. Той призова тези, които се колебаят да дарят, да дойдат и да го направят, както и че не боли.

Днес, за да дари безвъзмездно кръв, беше дошла от село Черноочене 24 годишната Йълдъз Емин. Тя е дългогодишен кръводарител, а причината да стане такъв е нейната майка, за която е дарила кръв.


"Хубаво се чувствам като дарявам кръв, помагам на всеки, вече стават 5 години откакто дарявам. Поне един път в годината всеки може да дари кръв. Всеки може да има нужда от кръв." Това каза Йълдъз Емин. Оказа се, че нейната кръвна група е рядка, самата тя се старае всяка година да дарява кръв. До момента е дала 8 пъти, а за хората, които се страхуват да го направят момичето каза "да не се колебаят изобщо, може и на тях да се случи нещо, може да имат спешна нужда от кръв".

Елита Динкова от Български младежки червен кръст напомни какво е важно да знаем, преди да се отправим към кръвния център и как се отразява кръводаряването на нашето здраве.

"За кръводарител човек трябва да е на възраст между 18 и 65 години, да не е приемал медикаменти през последните 48 часа и да тежи над 50 кг. Преди кръводаряването е хубаво да сте се закусили, предходните дни да сте се хранили разнообразно.

След самото кръводаряване, кръвта се възстановява в рамките на 24 часа." Тя напомни още, че качеството на кръвта се възстановява в рамките на 3-4 седмици и посъветва след кръводаряване да се приемат повече течности и храни с висока енергийна стойност.

Чуйте звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ръководството на КНСБ се срещна в Кърджали с фирми от индустрията, местна власт и синдикални членове

10 % увеличение на всички заплати в Бюджет 2025 иска КНСБ

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 13:24
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16