Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 ученици от област Кърджали не са се явили на изпита по математика от НВО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На територията на област Кърджали изпитът по математика от националното външно оценяване за 7 и 10 клас е стартирал нормално.

1269 са учениците, които трябва да положат изпит по математика, но 36 не са се явили. Изпитът се провежа в 59 училища в обастта. 300 квестора са ангажирани за провеждането на днешния изпит.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор.

Изпитът продължава 90 минути. Резултатът от НВО в 7. клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Горица Грънчарова–Кожарева

Обявяват състава на новото служебно правителство

Имената на новите служебни министри ще бъдат обявени до броени часове.  Горица Грънчарова- Кожарева ще върне днес на президента Румен Радев папката с предложените от нея 19 кандидати за постовете в изпълнителната власт. След това държавният глава трябва да издаде указ за назначаването на служебното правителство и да насрочи..

публикувано на 19.08.24 в 07:51

С променлива облачност и температури около 35 градуса започва седмицата

Днес ще бъде предимно слънчево . Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са..

публикувано на 19.08.24 в 07:49

39 пияни и дрогирани зад волана са санкционирани за денонощие

28 пияни и 11 дрогирани водачи са заловени от полицията при акции в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР.  От началото на акцията са проверени 12 432 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 14 411 водачи и пътници. Съставени са 3620 фиша и 676 акта за установени административни нарушения.  Акцент в операцията на..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Осем са арестувани досега за сбиването в бар в Халкидики

Общо осем са досега арестуваните за участие в сбиването с ранени на бар в Халкидики.За последните трима не се уточнява дали са български граждани. С полицейска охрана са и тримата пострадали, настанени в болницата в Полигирос. Властите очакват разрешение от лекуващите лекари, за да бъдат разпитани и те.В сила е версията, че един от ранените е..

публикувано на 18.08.24 в 16:17

Предстоят летните сесии на държавните зрелостни изпити

Ученици в област Кърджали, които ще се явят на Държавен зрелостен изпит по БЕЛ на 22 август, са 141, съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, старши експерт в РУО-Кърджали. Това са зрелостници, които не са успели да се явят на редовните дати на матурите, включително и от минали години, или такива, които не са успели да ги издържат успешно. На 23..

публикувано на 18.08.24 в 15:29

В Златоград ще има филиал на Университета по хранителни технологии

Кметът на Златоград Мирослав Янчев и ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Галин Иванов подписаха меморандум за съвместна дейност, който предвижда разкриване на филиал на университета в родопския град, съобщи пред БТА кметът на общината. Планира се университетският филиал да приеме първите студенти за учебната 2025-26 г. Община..

публикувано на 18.08.24 в 11:54

Интензивен е трафикът на ГКПП "Маказа"

За засилен трафик на граничните с Гърция контролно-пропускателни пунктове "Маказа" и "Кулата" съобщават от Гранична полиция. Трафикът е интензивен на изход и вход за леки автомобили. Към 11 часа колоната от чакащи да излязат от България автомобили на "Маказа" е малко повече от 600 метра, а на вход - повече от километър. Във връзка със..

публикувано на 18.08.24 в 11:18