Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват пилона и събора на Рожен утре

Автор:
Снимка: Здравка Маслянкова

Две мащабни и патриотични събития – откриването на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023 ще съберат  обединят България от 13 до 16 юли на Роженските поляни.

 На две бележити годишнини  - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание е посветен монументът на българското знаме, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил.кв.км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.  

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

 Празничната програмата за откриването на монумента ще стартира в 18,00 ч. на 13 юли с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „Историяславянобългарска“ наПаисийХилендарски, най-силнитестиховенаХристоБотевИванВазовиПеткоСлавейков, емблематични  песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, ХристиянаЛоизуХор ВаняМонева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър  и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще внесат националния флаг, който ще бъде  тържествено издигнат на 111 метра височина в 21,00. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от децасбългарскипроизходотМолдоваРумънияУкрайнаМакедонияАлбанияиБългариянавъзрастмежду 7 и 11 годинии голямо общобългарско хоро.

 Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. Събитието, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация..

„Рожен“ 2023 ще започне в петък, 14 юли, от 11,10 ч с дефиле на стотици гайдари. На четири сцени във фолклорния конкурс ще се изявят близо 7000 участници от всички краища на България. Ще се представятгрупи на бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни. Част от фолклорната палитра ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

 От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще има изложение на занаяти, етно селище с реконструкции на народния бит и традиции и исторически възстановки на сцени от Априлско въстание, боевете на Шипка и сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

 В мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще има изложба за най-типичния родопски поминък – овчарството на Регионален исторически музей „Стою Шишков“- Смолян и различни етнографски материали от сбирките на читалищата в Чепеларе,  с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.

 В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, говеда, биволи и коне. Акцент ще са местните породи, които са добре приспособени към условията и средата на Родопите и са част от „живото” богатство на планетата.

 С екологично чисти и приготвени в духа на българската традиция млечни и месни продукти на събора ще се представят фермери както от региона, така и от цялата страна.В програмата на събитието са включениконни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

 Много емоции и красива българска народна музика ще има по време на вечерните концерти. Първата петъчна вечер ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета", Ваня Вълкова,  Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина,  Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и гласовете на най-добрите родопски изпълнители.

 От 13 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изграден палатков багер и паркинг зони за над 3000 автомобила. За по-добрата организация на събитието ще бъдат създадени  буферни паркинги в Чепеларе и оттам,  както и от Пампорово и от Смолян към Рожен ще има организиран обществен транспорт.

 В дните на събитията трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин - Смолян.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Янчев

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев в Златоград

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев, напомня кметът на община Златоград Мирослав Янчев.  Домакинствата, които не са успели да подадат заявления за добив на дърва за огрев и не са включени в списъците за закупуване на дървесина от склад или стояща дървесина на корен, могат да подават заявления до Кмета..

публикувано на 21.08.24 в 16:18

В Златоград обсъждат публично изпълнението на бюджета на общината за отминалата година

Публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на община Златоград за 2023 г. ще се проведе днес от 17 часа, в заседателната зала, на втория етаж в сградата на общинската администрация, съобщават от общината. То е организирано от кмета на Златоград и председателя на Общинския съвет в изпълнение на текстове от Закона за публичните финанси и..

публикувано на 21.08.24 в 16:12

Предстоят безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от община Златоград

Безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от 7 до 18-годишна възраст ще бъдат извършени през месеците септември и октомври тази година от проф. Полина Митева, специалист по педиатрия и детска нефрология с над 30 годишен професионален опит. Организатори на инициативата са Сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания“, в..

публикувано на 21.08.24 в 15:52
Рая Назарян

Рая Назарян отказа да е служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли. В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

2000 лв. ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян за инвитро процедури

2000 лв. за инвитро процедури ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян след като Постоянната комисия Инвитро гласува средствата за финансово подпомагане. От представените пред комисията документи стана ясно, че фамилията отговаря на  изискванията от Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури свързани с лечение на..

публикувано на 21.08.24 в 14:40

Заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров също отказа да бъде служебен премиер

И заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров отказа да бъде служебен премиер: "Трябва да отида да работя. Не е коректно да коментирам какво разговаряхме с президента. Вижте, аз съм експерт от сферата на контрола. На този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Само това мога да кажа. Нека да отида да работя. Последователен съм",..

публикувано на 21.08.24 в 14:32

780 първокласниците се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково

Броят на първокласниците, които се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково е 780. От тях 660 са първолаците, които ще прекрачат прага на училищата в град Хасково. До 13 септември продължава запълването на свободните места за първи клас. Общият брой на учениците в община Хасково, които ще се обучават през..

публикувано на 21.08.24 в 14:24