Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 участници от цялата страна ще се включат в Лятната школа по астрономия на Белите брези


53-то издание на Лятната астрономическа школа, която се организира от Астрономическата обсерватория с планетариум „Славей Златев“ в Кърджали ще се проведе традиционно в курортния комплекс Бели брези тази година от 3 до 19 август. 
"Около 70 души от почти цялата страна ще вземат участие. Минал е вече подбора на участниците. Обявена е програмата на сайта на школата. 

Участниците се селектират в зависимост от това каква активност са имали през годината - дали са участвали в националната олимпиада по астрономия, какви резултати имат от там, дали са участвали в кръжоци  по места през годината. А тези, които няма да бъдат за първи път, дали са представили своите работи от предишни години на младежки форуми", каза за Радио Кърджали директорът на Астрономическата обсерватория с планетариум „Славей Златев“   Агоп Узунбохосян.


По публикацията работи: Гинка Динчева
Вижте още

Дръвчета цъфнаха в бяло-червена премяна в центъра на Кирково

 Децата от Център за подкрепа за личностно развитие - Кирково с ръководители Милена Миткова и Христина Далова активно участваха в мартенската украса, като изработиха 110 мартеници в чест на годишнината от създаването на община Кирково, съобщиха от общината в Кирково. Така дръвчета в центъра на населеното място цъфнаха в бяло-червена мартенска премяна.

публикувано на 26.02.24 в 17:12

Ново училище, детска ясла и пристройки в две детски градини отварят врати в Кърджали на 15 септември

На 15 септември в Кърджали ще отворят врати ново училище, нова детска ясла и две пристройки в две детски градини, съобщи кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн. От началото на новата учебна година първият звънец ще бие за 450 ученици в сградата на бившето ОУ „Г. Бенковски“ /старата гимназия/. Там ще бъдат преместени учениците от ОУ „Свети..

публикувано на 26.02.24 в 16:35

Първи за годината случай на ХИВ е регистриран в Кърджали

Секретарят на РЗИ-Кърджали Петя Папазова обясни за БТА, че става въпрос за млад мъж от община Кърджали, като данните за него са получени от Националната референтна лаборатория. Тя уточни, че за миналата година няма случай на ХИВ или СПИН в региона. Петя Папазова допълни, че при приключилата преди десетина дни профилактична кампания за изследване на..

публикувано на 26.02.24 в 16:29
Пролетни Родопи

По повод седмицата на гората в Смолян обявиха конкурс за разказ и стихотворение

Южноцентрално държавно предприятие - Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев”  обявяват конкурс за къс разказ и стихотворение на тема “Гората е живот и споделена отговорност”. Конкурсът е по повод Седмицата на гората 2024 г., а целта е да бъде представена красотата на Родопа планина, мястото й в живота на родопчани и отговорното опазване на..

публикувано на 26.02.24 в 16:17

Започна записването за дърва за огрев за следващия зимен сезон

Записването за дърва за огрев за закупуване от склад или за добив за зимен сезон 2024/2025 година, ще приключи на 31 март, съобщиха от общинска администрация Крумовград.  Зам.-кметът Абидин Хаджимехмед уточни, че общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи е до 10 куб. м..Той  информира, че административната процедура е задвижена,..

публикувано на 26.02.24 в 15:59

Ледената пързалка в Хасково затваря

 Заради високите температури от днес, 26 февруари 2024 г., Ледената пързалка е затворена. Прогнозата на синоптиците предвижда и през следващите дни времето да се задържи топло за сезона, затова съоръжението няма да бъде в експлоатация до края на сезона, съобщават от Община Хасково.

публикувано на 26.02.24 в 15:50

С 12:0 голова разлика младите футболисти на Арда спечелиха силен турнир

Отборът на Футболна академия Арда 1924, съставен от деца набор 2012 година,  се наложи безапелационно на силния турнир, който се проведе през почивните дни в Хисаря. Младите футболисти, водени от треньорът Костадин Бейчев,  записаха пет победи и не допуснаха нито един гол във врата си. Така с резултат 12:0  бъдещите легенди  грабнаха купата на..

публикувано на 26.02.24 в 15:15