Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 противопожарни автомобила в битка с огненото бедствие в Хасковско ОБЗОР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават пожарите в област Хасково. Около 16 часа днес беше обявено бедствено положение за целия регион. 

Горят над 8 големи пожара в региона, които са трудни за овладяване заради високите температури и вятъра.

В село Георги Добрево горяха къщи. В Оряхово пожарът е около фотоволтаичния парк, а край село Дъбовец - община Любимец са подпалили горски масиви.

В гасенето на пожарите в Хасковска област, се включи цялата налична техника и жива сила. Очаква се помощ от съседни области и от военнослужещи.

Критичната точка е пожарът край село Дъбовец, където движението на пътя Любимец - Ивайловград е спряно. Трафикът се осъществява по  обходен маршрут: Малко Градище – Орешец – Тънково – Голям Извор, – Силен,  – Долни Главанак – Бориславци – Малки Воден  – Ивайловград.

Изгорели са три къщи и селскостопански постройки. Няма пострадали, бедстващи и евакуирани  хора.

До село Дъбовец горят десетки декари горски масиви. Не може да се определи фронтът на огъня, каза директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково - Николай Вълчев:

"Изключително сложна обстановка. Температурата следобед беше 42-43 градуса, имаше много силен вятър и пожари в почти цялата област, като някои от тях трудно ще можем да овладеем през следващите дни".

25 пожарни автомобила гасят пожарите в различни места на региона.

Ситуацията е сложна, каза областния управител на Хасково Красимир Ангелов:

"Изключително сложна обстановка. Пожарите са повече от осем на територията на цялата област -  в община Любимец, община Харманли, община Симеоновград, община Минерални бани, Стамболово. Пожарите са на големи разстояния и силите на  пожарната са разпънати навсякъде, но прости не успяват да се справят. Няколко по-малки пожара са потушени, две къщи са изгасени в село Георги Добрево.

Към момента няма пострадали хора, посочи още Красимир Ангелов.

На помощ пристигат екипи от Бургас, Кърджали, Стара Загора и Ямбол. Ще се търси подкрепа и от военнослужещите от Хасково.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жълт код за дъжд и гръмотевични бури обяви НИМХ за сряда

За 5 юни 2024 г. Националният институт по метеорология и хидрология обявява „жълт код“ за Кърджали, Хасково, Смолян и още седем области – Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. Очакват се локални интензивни валежи с количества до 20- 35 л/м 2 , гръмотевична дейност и градушки.  Съгласно хидрологичната прогноза на..

публикувано на 04.06.24 в 17:10

От МОН ще предложат цялостен пакет с промени в закона за образованието

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката.  Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков, който участва в..

публикувано на 04.06.24 в 16:30

Навършват се 94 години от рождението на кап. Георги Георгиев

Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите..

публикувано на 04.06.24 в 16:06

Ще плащаме по-скъп ток от юли, очаква се потвърждение от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди и новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4%  по-високи. Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за  абонатите на "Електрохолд" - в Западна България, които ще плащат с 2,74 на сто повече. Очакваната цена за ЕВН в Югоизточна България е по-висока с процент и..

публикувано на 04.06.24 в 15:59

Започна подманата на отоплителни уреди в Хасково

Жителите на Хасково вече могат да подават заявления за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди в домовете си с нови екологично чисти. Кметът Станислав Дечев обяви началото на програмата и съобщи, че зад сградата на общината вече е монтиран единият пункт, а другият ще бъде открит следващата седмица. Кампанията е една от най-мащабните програми,..

публикувано на 04.06.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението в района на Загорско по пътя за Маказа

Възстановено е движението на главния път в района на село Загорско в двете посоки. По обед беше въведена временна организация на движението, след като лек автомобил „Мерцедес“ се е запалил по време на движение. При инцидента няма пострадали.  Сигналът за произшествието е подаден в 13,02 часа днес, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.  Екип..

публикувано на 04.06.24 в 15:06
Снимката е илюстративна, архив

В Крумовград оказаха полицейска закрила на три деца

Полицейска закрила на три малолетни деца е оказана в Център за настаняване от семеен тип в Крумовград. На влизане на децата с родителите им от Гърция, на ГКПП „Маказа“, е установено, че има разпореждане на френски съд, с което е забранено на родителите да напускат Франция с малолетните си деца. Уведомен е инициаторът на издирването, съобщиха от..

публикувано на 04.06.24 в 14:58