Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха номинациите за кметове в Кърджали

Големите партии в Кърджали започнаха събрания по места за издигане на кандидати за кметове и общински съветници. В продължение на месец ще се проведат срещи с местните партийни активи и с очаквания всяка общинска структура да предложи своите номинации за общинския вот в края на октомври. Партиите не бързат с оповестяване на конкретни имена, нито с коментари за възможните участници в изборите. Въпреки това първото публично появило се име е на сегашния кмет на Кърджали Хасан Азис, издигнат от членове на ДПС за шести мандат.

Номинацията на Хасан Азис е направена от актива на ДПС в района на селата Миладиново и Мост, което е и родното село на сегашния кмет на Кърджали. Оттам са излезли пет предложения и всички са с неговото име. Кандидатурата му е одобрена и на други места в общината, където са проведени общоселски събрания. Областният лидер на партията Ресми Мурад намира за съвсем естествена тази номинация. Според него обаче ще има и други номинации. 

Процедурата за издигане на кандидати в ДПС вече тече. Графикът на партията предвижда над 100 срещи с избиратели. 

Във всяка община трябва да бъдат излъчени най-малко по трима кандидати за кмет. Това е процедурата в ДПС, обясни Ресми Мурад, който също е издигнат за поста, но в Ардино. 

И друг областен лидер може да влезе в битката за кметското място, ако бъде одобрен от партийната централа. Това е Милко Багдасаров, председател на БСП в Кърджали. Подготовката за вота в партията е започнала през юли със събрания на основните организации и анализи на политическата ситуация.

В партия ГЕРБ залагат на почтеността. Добре позната на обществото фигура, с умения да разрешава проблемите и активна гражданска позиция - са част от критериите за избор на общински кметове. Областният координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева заяви, че вече има няколко предложения за кмет на общината, но не съобщи имена с уговорката, че още е рано и партийните събрания продължават. От всеки кандидат ще се иска програма за управление.

Случайно или не, но в Кърджали отново се лансира идеята за общ кандидат за кмет, който да се изправи срещу претендента на ДПС. Тази ситуация вече е отиграна на два пъти в началото на 90-те години и не доведе до очаквания резултат, спомня си Милан Миланов, който активно участваше в политическите събития тогава. По думите му един такъв подход само допринася за мобилизация на избирателите на ДПС. В следствие се получава изостряне на обстановката, посочи той и обясни: "Няма опасност за етническия мир, за обстановката, но се получава изестно напрежение в хода на предизборната кампания".

Според Миланов темата е анахронизъм и не е моментът за експерименти. По-скоро, смята той, трябва да се търсят кандидатури, алтернативни на сегашния стил на управление на Кърджали с конкретни идеи и параметри за изпълнение. 

В месеца за подготовка на общинските избори е ясно едно - и трите основни партии в Кърджали ще се явят на вота с пълни листи за съветници и с кандидати за кметове във всичките 7 общини на областта.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европейската комисия одобри плановете за държавна помощ за "Български пощи"

Европейската комисия одобри според правилата на ЕС за държавната помощ плановете на България да отпусне на "Български пощи" помощ за преструктуриране до 25,51 милиона евро (50 милиона лева). Планът за преструктуриране съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на дружеството, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите...

публикувано на 02.07.24 в 15:14

Структурите на ДПС от обалст Кърджали изпратиха отворено писмо до Доган

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател на..

публикувано на 02.07.24 в 14:32

"Хасково рок 2024" на 5 и 6 юли с благотворителна кампания

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона "Хасково рок".  Фестът приема на една сцена класически рок музиканти и млади талантливи изпълнители от Хасково и региона.  Рок-маратонът се провежда на откритата сцена в комплекс..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

36 заглавия участват в Международния документален „Родопи филм фест“

 За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“  ще очаква своите зрители от 11- 14 юли в град Смолян. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът отново е свободен. Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това фестивалното мото тази година е „Слушай музиката!“ Точно..

публикувано на 02.07.24 в 13:42

Съветниците от ГЕРБ Кърджали настояват за обезопасяване на кръстовището на ул. „Джебелска“ с бул. „Беломорски“

Съветниците от ГЕРБ в ОбС на Кърджали настояват за обезопасяване на кръстовището на ул. „Джебелска“ с бул. „Беломорски“, което поема интензивния автотрафик и създава сериозен риск от ПТП, особено през натоварения летен сезон. „Улица „Джебелска“ е основната входно-изходна артерия за жителите на квартал „Байкал“.  Тя обслужва и пътникопотока от селата..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

Наградиха пожарникари от Смолянско

Във връзка с професионалния празник на МВР – пети юли, служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян бяха отличени за съществен принос при изпълнение на служебните си задължения. Наградени с „Писмена похвала” от Главния секретар на МВР са Младши експерт Сергей Челебиев – началник на дежурна смяна в група..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Митничари на Капитан Андреево откриха над 1 милион лева недекларирана валута

Недекларирана валута за близо 1 115 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на автобус, излизащ от България. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите с..

публикувано на 02.07.24 в 11:48