Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дърва за огрев има

Снимка: архив

Дърва за тази зима ще има. Това увери пред БНР зам.-министърът по горите в земеделското министерство Мирослав Маринов. По думите му, снабдяването на населението с дърва за огрев върви ритмично, дори има преизпълнение на количествата от миналата година. 

Към момента над 47% от заявените количества са доставени. „Имаме налични количества на склад, които очакват хората да си ги купят" – каза зам.-министър Маринов. 

По отношение на цените той коментира, че те са различни в горските стопанства и зависят от мястото на добиване, от вида на дървесината и от транспорта до населеното място. Според него, не трябва да има ограничения на количествата, за да могат хората да получат толкова дърва, колкото са им необходими, за да се отопляват през целия зимен период.

Дървата вече са доставени в някои села на кърджалийска област. Думите на зам.-министър потвърди и кметът на Широко поле Шукри Исмаил.

"Май месец почнахме и приключихме със списъците, към края на април, до тогава имахме срок. През юни месец почнахме със снабдяването и почти приключихме. 160 лв е кубика."




По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
33-те летни олимпийски игри бяха закрити на

Летните олимпийски игри в Париж вече са история

Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри в Париж. 270 артисти и изпълнители по време на спектакъла. Церемонията започна в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите. Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до Олимпийския огън с фенер и го..

публикувано на 12.08.24 в 07:12

Прогнозата е за слънчево и горещо време

Слънчево време обещават за първия ден от новата седмица синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. В Кърджали ще бъде слънчево с температури между 18 и 35 градуса. За Хасково синоптиците предвиждат също слънце и по-високи температури - между 20 и 37 градуса...

публикувано на 12.08.24 в 06:56

Голям пожар избухна край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка.  Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава, достигна до къщи, а пожарникарите спасяват хора, които са обкръжени..

публикувано на 11.08.24 в 21:17

Концерт събира обичани артисти и изпълнители на Арена "Спартак"

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ ще се проведе тази вечер в Кърджали от 20 часа на Арена "Спартак". Той ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта в парк "Простор" имаше фен среща с известни инфлуенсъри и тиктокъри. Двете прояви събират средства за лечението на Каран и Рени. Каран е на..

публикувано на 11.08.24 в 17:12

НИМХ: Жълт кода на 12 август, температури между 34° и 39°

Жълт код за високи температури издаде за утре, 12 август, Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за цялата страна. Според прогнозата на НИМХ през нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 11.08.24 в 14:09

Няма огнища на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че  животните са клинично здрави, съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни преживни..

публикувано на 11.08.24 в 11:31

Гранична полиция: Заради трафика през "Маказа" и "Кулата" препоръчваме алтернативни пунктове

Трафикът е интензивен на ГКПП "Маказа" ,и ГКПП "Кулата "на вход / изход за леки автомобили, съобщават от ГД "Гранична полиция".  Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от дирекцията  препоръчват използването на алтернативни пунктове на..

публикувано на 11.08.24 в 09:40