Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът Тунджай Тасим откри клуб по карате

| Интервю
Шампионът Тунджай Тасим
Снимка: Галина Стефанова

Със седем медала си дойдоха от международно състезание в Сърбия шестима от възпитаниците на карате клуб „Цанев“, филиал Кърджали, водени от треньора си, европейския шампион Тунджай Тасим. Създателят на клуба на национално ниво е вицеевропейският и вицесветовен шампион Николай Цанев. Във филиалите в цялата страна тренират над 200 състезатели. В 13 поредни години клубът е на най-високото стъпало в националните първенства на България.

Нашият клуб има множество медалисти от европейски и световни първенства, като от няколко месеца вече нашият филиал в Кърджали е в действие, като нашият клуб не подготвя само състезатели. Като цяло той е за всеки, който иска да тренира  карате не само за успехите на състезанието, но и за спорта, за здравето си, за това да се научи как да се самозащитава дори. Всеки може да намери каратето по негов начин и е добре дошъл в залата“, каза в предаването „На чаршията, в чата“ Тунджай Тасим. Той се занимава с обучение на по-млади и неопитни състезатели още от 11-годишната си възраст.

В момента в школата му се обучават 15 деца на възраст между 6 и 14 години.  „Моите деца тук са 15. Те са били на много състезания, като винаги сме се връщали с медали. Последното ни състезание беше в Сърбия, където бях с 6 човека и се върнах със 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов. Наистина децата се справят страхотно, развиват се много добре за малкото време, в което тренират. Предстоят им още много състезания и още много какво да научат“, категоричен бе младият треньор. Той допълни, че каратето развива не само физиката на децата, но повишава и самочувствието им, а също калява психиката.Нашият клуб е като едно семейство. Когато отидем на лагер, децата създават приятелства, а и се забавляват много освен, че усилено тренират“, описа Тунджай.

Каратистът има едно самообладание, едно спокойствие. Дори в тежките моменти, неписано правило е да не посяга на абсолютно никой без причина. Единствено и само, ако трябва да се самозащити или да защити близките около себе си“, категоричен бе шампионът.

Треньорската работа му помага да уважава още повече своите наставници, а също да се самоусъвършенства и като състезател, защото успява да види и своите грешки, както да надгражда търпението си.

Тренировките се провеждат в зала на втория етаж във Военния клуб в Кърджали всеки вторник, сряда и петък от 19 до 20 часа. Желаещите да се включат дори не като бъдещи състезатели, могат да присъстват безплатно на една тренировка предварително. Ако решат да се запишат, се заплаща невисока такса.

Най-скорошното изпитание, което предстои пред младите възпитанице  на Тунджай Тасим е състезанието за държавната купа.

Също така в края на годината има изпит за степен, където децата ще покажат уменията си. Това предстои за нашия клуб в момента“, обясни Тунджай Тасим.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тунчев: Англия разполагаше с по-голям потенция, но Испания заслужено спечели

Отборът на Испания напълно заслужено стана новият европейски шампион по футбол, след като на финала победи Англия  с 2 на един гола. Това каза в ефира на Радио Кърджали старши треньорът на "Арда" Александър Тунчев: "Испанзите показаха най-добрия футбол и заслужено спечелиха с оглед на това, че не допуснаха нито една загуба целия турнир. Най-инфарктен..

публикувано на 15.07.24 в 14:48
Петър Стойчев в края на маратонското плуване

Петър Стойчев с нов голям успех

Роденият в Момчилград плувен маратонец Петър Стойчев стана първият българин, преплувал шест от маратоните от Oceans Seven. Преди ден той покори и Северният  канал, като измина  38.1 километра (при нормална дистанция 34.5 километра) от Северна Ирландия до Шотландския бряг за 9 часа и 56 минути при температура на водата около 13 градуса. В профила..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Испания е новият европейски шампион по футбол

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 15.07.24 в 11:50
Григор Димитров

Гришо остава в Топ 10 на тенисистите в света

Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази десетата си позиция в световната ранглиста на АТП. Димитров, който отпадна в четвъртия кръг на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" заради контузия, има актив от 3770 точки.  Адриан Андреев се изкачва с 9 места и вече е 219-и в класацията на АТП, а трета ракета на България остава Димитър Кузманов,..

публикувано на 15.07.24 в 11:44

Кръг от Държавното първенство по силов многобой започва в Кърджали

От 18 часа пред сградата на Общинска администрация Кърджали ще се проведе кръг от Държавното първенство по силов многобой. Той е част от Национална кампания на Министерството на физическото възпитание и спорта, на Спортната асоциация на МВР под мотото "Силните срещу дрогата".  Това съобщи заместмик-кметът Веселина Тихомирова. Най-добрите български..

публикувано на 14.07.24 в 18:01

Испания и Англия ще спорят за трофея на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния французин..

публикувано на 14.07.24 в 17:15

Петър Стойчев преплува близо 40 км от Северна Ирландия до Шотландия

Плувецът Петър Стойчев, който е родом от Момчилград е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. Стойчев пише, че плуването е било много тежко, като температурата на водата била около 13 градуса. Той е 144-ият човек, преплувал успешно Северния..

публикувано на 14.07.24 в 12:45