Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът Тунджай Тасим откри клуб по карате

| Интервю
Шампионът Тунджай Тасим
Снимка: Галина Стефанова

Със седем медала си дойдоха от международно състезание в Сърбия шестима от възпитаниците на карате клуб „Цанев“, филиал Кърджали, водени от треньора си, европейския шампион Тунджай Тасим. Създателят на клуба на национално ниво е вицеевропейският и вицесветовен шампион Николай Цанев. Във филиалите в цялата страна тренират над 200 състезатели. В 13 поредни години клубът е на най-високото стъпало в националните първенства на България.

Нашият клуб има множество медалисти от европейски и световни първенства, като от няколко месеца вече нашият филиал в Кърджали е в действие, като нашият клуб не подготвя само състезатели. Като цяло той е за всеки, който иска да тренира  карате не само за успехите на състезанието, но и за спорта, за здравето си, за това да се научи как да се самозащитава дори. Всеки може да намери каратето по негов начин и е добре дошъл в залата“, каза в предаването „На чаршията, в чата“ Тунджай Тасим. Той се занимава с обучение на по-млади и неопитни състезатели още от 11-годишната си възраст.

В момента в школата му се обучават 15 деца на възраст между 6 и 14 години.  „Моите деца тук са 15. Те са били на много състезания, като винаги сме се връщали с медали. Последното ни състезание беше в Сърбия, където бях с 6 човека и се върнах със 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов. Наистина децата се справят страхотно, развиват се много добре за малкото време, в което тренират. Предстоят им още много състезания и още много какво да научат“, категоричен бе младият треньор. Той допълни, че каратето развива не само физиката на децата, но повишава и самочувствието им, а също калява психиката.Нашият клуб е като едно семейство. Когато отидем на лагер, децата създават приятелства, а и се забавляват много освен, че усилено тренират“, описа Тунджай.

Каратистът има едно самообладание, едно спокойствие. Дори в тежките моменти, неписано правило е да не посяга на абсолютно никой без причина. Единствено и само, ако трябва да се самозащити или да защити близките около себе си“, категоричен бе шампионът.

Треньорската работа му помага да уважава още повече своите наставници, а също да се самоусъвършенства и като състезател, защото успява да види и своите грешки, както да надгражда търпението си.

Тренировките се провеждат в зала на втория етаж във Военния клуб в Кърджали всеки вторник, сряда и петък от 19 до 20 часа. Желаещите да се включат дори не като бъдещи състезатели, могат да присъстват безплатно на една тренировка предварително. Ако решат да се запишат, се заплаща невисока такса.

Най-скорошното изпитание, което предстои пред младите възпитанице  на Тунджай Тасим е състезанието за държавната купа.

Също така в края на годината има изпит за степен, където децата ще покажат уменията си. Това предстои за нашия клуб в момента“, обясни Тунджай Тасим.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юношите на Арда извоюваха второ място в Зона Пловдив

Юношите на АРДА U17 заеха второ място в Зона Пловдив за сезон 2023-2024. Момчетата, водени от треньора Цанко Бисеров направиха много силен втори полусезон. Така след 10 победи, един равен мач, и една загуба завършват първенството на второ място след Спартак Пловдив U17. В последните две срещи нашите момчета записаха две победи. Първо в Момчилград..

публикувано на 23.05.24 в 12:55

Арда пусна билетите за двубоя със Славия

Арда пусна билетите за предстоящото домакинство срещу Славия в мач от 35-ия кръг на efbet Лига.  Двата отбора продължават битката за седмото място, което дава право на участие в бараж за евротурнирите. Преди началото на срещата кърджалийци заемат осмата позиция с 45 точки, докато "белите" са десети със своите 43 т. Цената на билета за сектор  „А“..

публикувано на 22.05.24 в 09:09

Баскетболисти от Ардино взеха участие в международен спортен турнир в Бурса

Юношеският баскетболен отбор на СУ „Васил Левски“ от Ардино U16, който представи общината и България, се завърна от участие в 22-ият Международен спортен турнир в побратимената турска община Нилюфер, Бурса. Надпреварата се проведе по повод 19 май, празник на младежта и спорта в Турция и Ден за възпоменаване на създателя на турската република Мустафа..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

Бългасрките каратисти се класихара седми на Европейски шампионат в Германия

Сборният отбор на България, в който участваха състезатели от клубовете „Арес“ -  Кърджали и „Торнадо“- Хасково се класира на седмо място по медали от 22 държави на 10-ия юбилеен Европейски шампионат по Шито-Рю Карате в Регенсбург, Германия. Над 500 каратеки от Румъния, Италия, Словакия, Великобритания, Хърватска, Швейцария, Унгария и др., премериха сили..

публикувано на 21.05.24 в 10:39

С нулево равенство Арда и ЦСКА 1948 поддържат интригата за 7-мото място

Арда (Кърджали) направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу ЦСКА 1948 в мач от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на позициите между седма и десета.  В третата минута Борислав Цонев шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите Петър Маринов изби. Две минути след това Цонев пробва късмета си с изстрел от пряк свободен..

публикувано на 20.05.24 в 21:20

Арда приема ЦСКА 1948 в мач за седмото място

С два мача в понеделник, 20 май, продължава битката за седмото място в Първа футболна лига. От 17:45 часа Арда е домакин на ЦСКА 1948, а от 20:15 Славия посреща Ботев (Пловдив). Преди мача в Кърджали  между Арда и ЦСКА 1948, възпитаниците на Николай Киров са на само точка отстояние от седмото място, на което е предстоящия му съперник. С 45 пункта е..

публикувано на 20.05.24 в 08:49

Григор Димитров остава в Топ 10

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров запази десетото си място в публикуваната днес световна ранглиста. Той влезе в топ 10 на АТР на 1 април и оттогава не е напускал челната десетка. Тази седмица 33-годишният Димитров ще се готви за Откритото първенство на Франция в Париж, чиято основна схема започва в неделя, 26 май. В..

публикувано на 20.05.24 в 08:44