Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страх в Кирковско отново, заради горящата в гръцко планина

2
Така изглеждаше пожарът от гръцка страна миналата година през ноември.
Снимка: Архив

Има опасност гората край границата с Гърция на връх Вейката отново да пламне. Местните хора се страхуват и се надяват вятърът да не стане южен и да довее пламъците на наша територия. Това каза за Радио Кърджали кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. „С поглед се вижда и е страшно. То се качва. Ако вятърът обърне на Южняк … Така беше и миналата година – никой не ни обърна внимание, когато сигнализирахме, че има проблем. То върви. Вятър има ли, много бързо върви. Имаме познати от другата страна. С тях сме във връзка, но и те колкото чуват … С шефа на пожарната, тука, в Кирково постоянно поддържаме връзка. Горе дежурят и хора на Горското. Така, по права линия, казват, че е около 2 км. Вчера беше притеснително, защото имаше южен вятър. Сега е северен вятърът. Дали може изгорялото пак да изгори? Отговорът е – да, сигурно, защото след този пожар, миналогодишния, сега има избуяла много трева, която вече е изсъхнала“, каза Шинаси Сюлейман.

Ситуацията е непредсказуема, въпреки взиманите мерки от гръцка страна, счита кметът на граничното село Чакаларово Иван Хайтов. „Това, което знаем до момента е, че пожарът е с фронт от около 10 км от страната на Гърция и на около 2 – 2,5 км по въздух. За момента вятърът духа към гръцка страна. Това малко ни успокоява. Има качени екипи горе при границата. Има качена техника. Пожарът се наблюдава. Техниката работи, правят се просеки. Взети са известни мерки. Дано не се случи миналогодишната история. Но, каквото дойде, такова. Дано Господ да е с нас!“, моли се Иван Хайтов.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Арестуваха ученици и родители за търговия с наркотици в гръцко училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол върху децата, които..

публикувано на 28.04.24 в 13:27
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Два месеца ще важат направленията за мамография от 1 юли

Направленията за мамография и ехография на млечната жлеза ще важат за два месеца, а не както беше досега - за месец. Промяната влиза в сила от 1 юли. Това реши Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса на последното си заседания тази седмица Двете високо-специализирани медицински дейности „Мамография на двете млечни жлези“ и „Ехография..

публикувано на 28.04.24 в 11:28

Над 100 състезатели се включиха в пехливанските борби в Кобиляне

Традиционният събор в кърджалийското село Кобиляне тази година отбеляза 60-годишен юбилей. На празника, който се проведе под мотото „Heка бъдем заедно веднъж в годината“, присъстваха жители от околните села, както и изселници от Турция, Белгия, Англия и Холандия.  Сред гостите бяха народни представители в 49-ото Народно събрание, представители на..

публикувано на 28.04.24 в 10:12

Дрифт шоу събира средства благотворително

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. Семейството му пробва..

публикувано на 28.04.24 в 09:59

Фестивал събра за изява близо 400 деца в Смолян

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново в празник,..

публикувано на 28.04.24 в 07:57

Регистрират спад на цените на едро на храни, плодове и зеленчуци

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 07:47