Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата група огнеборци, които помагаха в гасенето на пожарите в Гърция, се завърна

| обновено на 01.09.23 в 17:48

Българските пожарникари, които до момента участваха в гасенето на горските пожари в района на Александруполис, Североизточна Гърция, се завърнаха в България. Екипът е от 36-има огнеборци от 6 дирекции в страната. 

Няколко часа след като от Кърджали за Гърция днес отпътува втори екип български пожарникари, първата група от 36-има огнеборци се завърна в България. В пожарната служба в Кърджали ги посрещна директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов:

"Аз им благодаря за това, че се прибраха живи и здрави, за нас това е най-важно, че представиха достойно България и показаха истински професионализъм".

Ръководителят на завърналите се огнеборци комисар Валентин Василев, директор на Регионалната дирекция в Благоевград обобщи как е преминала работата с гръцките им колеги:

"Ние работихме рамо до рамо с гръцките ни колеги в много добра координация, заедно извършвахме нашите действия. Мога да кажа даже, че станахме един екип и това, което видях от тяхна страна е висок професионализъм."

Един от пожарникарите в българския екип е Радослав Стефанов от Габрово. Той разказа какво е видял:

"Площта, която беше засегната, когато ние пристигнахме беше наистина колосална. Няма как гръцките колеги да обхванат тази територия. Имаше гръцки колеги, които със седмици не се бяха прибирали. Те нощно време оставаха да дежурят на територията, която гасяхме заедно през деня. Това нещо е извън силите на хората като цяло. В района, в който ние бяхме разпределени, ситуацията драстично се подобри, но на север - паркът “Дадия” е все още критичен и там се насочват екипи от Южна Гърция да помагат". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европейската комисия одобри плановете за държавна помощ за "Български пощи"

Европейската комисия одобри според правилата на ЕС за държавната помощ плановете на България да отпусне на "Български пощи" помощ за преструктуриране до 25,51 милиона евро (50 милиона лева). Планът за преструктуриране съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на дружеството, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите...

публикувано на 02.07.24 в 15:14

Структурите на ДПС от обалст Кърджали изпратиха отворено писмо до Доган

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател на..

публикувано на 02.07.24 в 14:32

"Хасково рок 2024" на 5 и 6 юли с благотворителна кампания

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона "Хасково рок".  Фестът приема на една сцена класически рок музиканти и млади талантливи изпълнители от Хасково и региона.  Рок-маратонът се провежда на откритата сцена в комплекс..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

36 заглавия участват в Международния документален „Родопи филм фест“

 За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“  ще очаква своите зрители от 11- 14 юли в град Смолян. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът отново е свободен. Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това фестивалното мото тази година е „Слушай музиката!“ Точно..

публикувано на 02.07.24 в 13:42

Съветниците от ГЕРБ Кърджали настояват за обезопасяване на кръстовището на ул. „Джебелска“ с бул. „Беломорски“

Съветниците от ГЕРБ в ОбС на Кърджали настояват за обезопасяване на кръстовището на ул. „Джебелска“ с бул. „Беломорски“, което поема интензивния автотрафик и създава сериозен риск от ПТП, особено през натоварения летен сезон. „Улица „Джебелска“ е основната входно-изходна артерия за жителите на квартал „Байкал“.  Тя обслужва и пътникопотока от селата..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

Наградиха пожарникари от Смолянско

Във връзка с професионалния празник на МВР – пети юли, служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян бяха отличени за съществен принос при изпълнение на служебните си задължения. Наградени с „Писмена похвала” от Главния секретар на МВР са Младши експерт Сергей Челебиев – началник на дежурна смяна в група..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Митничари на Капитан Андреево откриха над 1 милион лева недекларирана валута

Недекларирана валута за близо 1 115 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на автобус, излизащ от България. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите с..

публикувано на 02.07.24 в 11:48