Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Александър Симов: Политиката ни е дадена на концесия на посолства

Александър Симов
Снимка: Добрина Карамболова, БНР


България е изправена пред ужаса и контраста на това, каква са си я представили нашите предци и каква е днес. На този празник тази равносметка изглежда повече от тъжна. Днес не просто хората имат усещането, че политиката ни се определя от външни сили, а е това безспорно е така, смята журналистът Александър Симов. "Ние чухме един прословут запис на ПП, в който се казваше, че всички  наши назначения ще бъдат съгласувани с посолството, с посолствата". Според него политиката ни е дадена на концесия, тя е аутсорсната и някой друг се занимава с нея. Симов даде пример с позицията на земеделския министър, че България ще продължи да защитава позицията до края на годината да има забрана за внос на украинско зърно. Само ден след това обаче позицията ни се сменя, явно са се обадили от някъде. Което е "опасен процес, защото всеки българин носи искричката, че ще види държавата си независима, отстояваща собствения си интерес и колкото повече това не се случва, толкова по-тъжна е равносметката". Когато нямаш независимост, каква грижа към българския народ може да има? Затова днешният ни празник е белязан и от тъга. Много често нашите политически елити не толкова се съобразяват с по-силните държави, "колкото сервилността на нашите началници става драматична". 

И още  - имаме ли шанс да бъдем независими, като се вгледаме в светлия пример на датата 22 септември, 1908. Защо не можем да формулираме националния си интерес и има ли цензура в медиите?


По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

В последния ден на ноември ще преобладава слънчево време

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до незначителна, вятърът ще отслабне и стихне. След полунощ на места в равнините ще започне да се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в Кърджали - около минус 5°.  Утре над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, след обяд от..

публикувано на 29.11.23 в 20:00

Стопяваме се под 5 млн. по-рано от предвиденото

Населението на страната ни пада под 5 милиона души до 2040 г., което е с 50 години по-рано спрямо прогнозите на НСИ. Приблизително една пета от населените места у нас пък ще се обезлюдят.  Това сочат прогнозите на проф. Надежда Илиева, ръководител Секция “Икономическа и социална география” към БАН. Според нея най-засегнати от процеса на обезлюдяване ще..

публикувано на 29.11.23 в 19:35
Снимката е илюстративна

Правителството отпусна средстава за доставка на медицински хеликоптери

Близо 3 милиона 150 хиляди лева отпусна правителството на Министерството на здравеопазването за трансфер по договорa за доставка на хеликоптери за спешна медицинска помощ по въздуха. Други 2 милиона лева се осигуряват на министерството за Центъра за асистирана репродукция.

публикувано на 29.11.23 в 19:00

През пролетта община Мадан организира празника „Дни на маданския кристал“

За втора поредна година община Мадан ще организира празника „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”. Второто издание на празника ще се проведе на 17-и и 18-и май  2024г. Организаторите отново предвиждат  богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и..

публикувано на 29.11.23 в 18:35

Доброволци от БЧК с инциатива за кръводаряване

Доброволци на Българския Червен Кръст Кърджали предприемат инициатива за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тя ще се проведе в четвъртък, 30 ноември. Доброволците са от клуб “Бялата лястовица” от СУ “Йордан Йовков”. “Целта е да се осигури помощ на нуждаещите се пациенти, да се даде гласност и да се приобщят повече хора към инициативата,” каза..

публикувано на 29.11.23 в 17:09
Снимката е илюстративна

Градският транспорт в Крумовград ще бъде безплатен първите 10 дни от пускането му

Градският транспорт в Крумовград тръгва по утвърдените маршрути около Коледа. “На мен това ми е приоритет”, подчерта кметът Себихан Мехмед. Това е обещание от предишния мандат на градоначалника. Решението бе гласувано на втората сесия на новоизбрания Общински съвет. Закупени са три автобуса, двата са с по-малък габарит. Линията ще бъдат с...

публикувано на 29.11.23 в 16:07

Приемат оферти за проектиране на трета лента на пътя Асеновград - Смолян

До 11 януари 2024 г. се приемат оферти за  изготвяне на технически проект за изграждане на трета лента в три участъка от второкласния път II-86 Асеновград – Смолян. През 2019 г. е направено прединвестиционното проучване, с което са определени участъците, в които е възможно да бъде изградена трета лента. Целта е улесняване на интензивния..

публикувано на 29.11.23 в 16:05