Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Училища на две смени имат право да изберат дали учебните часове да започнат в 7.30 часа, но това разбуни организации и специалисти

Директорът Марияна Пеева: Децата трябва да спят най-малко десет часа

Учениците вече имат по 6 и 7 часа, това сближава времето между двете смени


Наредба на МОН доведе до негативни мнения на родители и на специалисти. Според промяна в нея училищата започват не по-рано от 7.30 часа, а не както досега не по-рано от 8. Това засяга училищата на двусменен режим.

В около 250 училища в страната има двусменен режим, най-вероятно най-големите училища – с над 1000 ученици, са изчислили от Националната мрежа на децата. Това съответно означава, че голям процент от децата са засегнати. Според специалисти от организацията, тази нормативна промяна не е нито правило, нито изключение, а е само една възможност и недоумяват защо в такъв случай Министерството предприема тези стъпки. В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Кърджали учениците са 430. Те учат на две смени, като първата и досега е започвала в 7.30 часа, защото сградата побира още едно школо – това на Езиковата гимназия „Христо Ботев“. Според директора Мариана Пеева обаче ранното ставане не е добро за децата. Нека чуем повече: "По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още
Хаки Кан

Хаки Кан: Човек трябва да живее така, че да е за пример

Хаки Кан, момчето от Кърджали, което се самоотгледа и стана писател, човек, който организира многобройни благотворителни акции за спасяване и на хора, и на животни, който живее, за да прави добро, гостува в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали. „ Трябва да хвалим с всички сили добрите постъпки и трябва да правим наши идоли..

публикувано на 04.12.23 в 00:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Твърдо сме решени да защитим интересите си. Това повече не може да продължава

Финансирането за бранша е осигурено, но не е разпределено правилно. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на сдружение ” Обединени български животновъди” Бойко Синапов. : „ Много ясно трябва да се знае от обществото, че финанси, защото акцентираме, и те /б.а. земеделското министерство/ създават една ситуация  в обществото, че..

обновено на 01.12.23 в 16:10

Пуснаха на свобода нова група черни лешояди

Eкип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“ освободи втората голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.  След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които..

публикувано на 25.11.23 в 09:47
Снимката е илюстративна

Георги Кулов: В ДПС има сблъсък на две ориентации - етническа и либерална

Шарен ли е новият кметски екип на Кърджали. Работеща ли е идеята за шарен екип и разпростира ли се той в администрацията. Какви процеси протичат в ДПС, което доминира в местната власт в областта. Отговорите на тези въпроси потърсихме от Георги Кулов, историк и журналист, който наблюдава политическите процеси у нас. Според него в ДПС има сблъсък между..

публикувано на 20.11.23 в 12:44

Увеличава се броя на скритите диабетици

Увеличават се болните от диабет в България. Тя следва тенденциите в световен мащаб. Това каза пред Радио Кърджали проф. Д-р Мария Орбецова, началник на  Клиника по ендокринология и болести на обмяната при Университетска болница „Св. Георги”, Пловдив по повод Световния ден за борба с диабета. Тя допълни, че се увеличава и  броя на скритите диабетици...

публикувано на 18.11.23 в 17:36

Риболовците от Момчилград излизат на втори протест в неделя

Рибари от региона и страната ще блокират пътя за Маказа до спирка Джебел с настояване за оставките на директора и заместник-директора на Дивечовъден участък Студен кладенец. Протестът е насрочен за неделя, 19 ноември, от 14 часа, съобщи за Радио Кърджали Николай Мартинов. Това е втора проява на недоволство на риболовците след миналата събота, когато..

публикувано на 17.11.23 в 15:00

Втори протест готвят рибарите от Момчилград

Втори, по-мащабен протест, подготвят риболовци от Момчилград, ако не бъдат изпълнени исканията им за оставки на директора и заместник-директора на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Миналата събота рибарите изразиха недоволството си в Момчилград срещу ръководството на Еленовото стопанство, което упражнявало, според тях, тормоз спрямо..

публикувано на 13.11.23 в 17:47