Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Специалистът по съня Гергана Конжагюлова: Екраните на мобилните телефони пречат на съня на децата

Снимка: Pixabay


По-ранното ставане при децата трябва да се компенсира от по-ранно лягане. При учениците в ранна възраст, сънят трябва да бъде около 10 часа в денонощие. Това е мнението на майката и сертифициран консултант по съня Гергана Конжагюлова по отношение дали училищата трябва да започват една от смените си в 7.30 часа. Ако детето си ляга много късно в 22 часа, дори и по-късно, със сигурност този половин час много ще му се отрази, а и на продуктивността в училище, казва специалистът.

По нейно наблюдение децата след втората си годинка започват да си лягат след 22 или след 23 часа, което е доста късно. При по-големите деца, проблем са взирането в екрана и компютъра, които нарушават отделянето на хормона на съня-мелатонин. Този невротрансмитер, от друга страна, започва да се отделя в 20 часа през зимата, когато светлината следобед намалява бързо. За тази цел, трябва да се създават ритуали преди съня. 

Чуйте мнението на специалиста от организацията "Сладки сънища".

По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Пуснаха на свобода нова група черни лешояди

Eкип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация „По-диви Родопи“ освободи втората голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.  След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черните лешояди, които..

публикувано на 25.11.23 в 09:47
Снимката е илюстративна

Георги Кулов: В ДПС има сблъсък на две ориентации - етническа и либерална

Шарен ли е новият кметски екип на Кърджали. Работеща ли е идеята за шарен екип и разпростира ли се той в администрацията. Какви процеси протичат в ДПС, което доминира в местната власт в областта. Отговорите на тези въпроси потърсихме от Георги Кулов, историк и журналист, който наблюдава политическите процеси у нас. Според него в ДПС има сблъсък между..

публикувано на 20.11.23 в 12:44

Увеличава се броя на скритите диабетици

Увеличават се болните от диабет в България. Тя следва тенденциите в световен мащаб. Това каза пред Радио Кърджали проф. Д-р Мария Орбецова, началник на  Клиника по ендокринология и болести на обмяната при Университетска болница „Св. Георги”, Пловдив по повод Световния ден за борба с диабета. Тя допълни, че се увеличава и  броя на скритите диабетици...

публикувано на 18.11.23 в 17:36

Риболовците от Момчилград излизат на втори протест в неделя

Рибари от региона и страната ще блокират пътя за Маказа до спирка Джебел с настояване за оставките на директора и заместник-директора на Дивечовъден участък Студен кладенец. Протестът е насрочен за неделя, 19 ноември, от 14 часа, съобщи за Радио Кърджали Николай Мартинов. Това е втора проява на недоволство на риболовците след миналата събота, когато..

публикувано на 17.11.23 в 15:00

Втори протест готвят рибарите от Момчилград

Втори, по-мащабен протест, подготвят риболовци от Момчилград, ако не бъдат изпълнени исканията им за оставки на директора и заместник-директора на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Миналата събота рибарите изразиха недоволството си в Момчилград срещу ръководството на Еленовото стопанство, което упражнявало, според тях, тормоз спрямо..

публикувано на 13.11.23 в 17:47

Д-р Гюлестан: Една партия се променя, когато има загуба на изборите

Темата ДПС вълнува вече няколко дни българското общество и особено жителите на Източните Родопи. Какво се случва в Движението? Защо Мустафа Карадайъ подаде оставка? Последва го и неговият заместник Ахмед Ахмедов? Това трусове ли са или ново начало, какъвто слоган имаше Движението в местните избори? Какво бъдеще очаква партията? Това са малка част..

публикувано на 11.11.23 в 00:04

Милан Миланов: 34 години след 10 ноември, отново внимаваме какво и пред кого говорим

Преди 34 години, през 1989-та, днешният 10 ноември сложи край на един 45-годишен период в новата история на България и постави началото на Прехода.  Генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет (тогавашното правителство) Тодор Живков, който управляваше еднолично страната в продължение на 33 години, беше свален от власт чрез..

публикувано на 10.11.23 в 16:30