Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград проучват древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

Снимка: Божидар Чолаков - Радио Кърджали

На връх "Св. Неделя" започнаха археологически проучвания на древна крепост, която се намира на живописния връх между градовете Златоград и Неделино. Проучванията се извършват от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Разкопките се финансират от общините Златоград и Неделино.

През първите дни от разкопките са установени ранновизантийски градежи от 5-6 век, информира проф. Николай Овчаров. Започнало е проучване на източната крепостна стена и разкриване на терена около нея. Разкритата стената е с дебелина 1.30 м, градена с камъни и хоросан. Възможно да се разкрие и средновековен период на крепостта, с която са свързани много легенди в района.  

"Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания", заяви проф. Овчаров. Той уточнява, че при строежа на параклис на върха през 1916 г., от земята са извадени цели две големи делви и фрагменти от други питоси, които се датират в ранновизантийската епоха – 5 - 6 век. 

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни, обяснява проф. Овчаров. Кладенецът е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м. Няма съмнение според проф. Овчаров, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи, допълва археологът. Наред с археологическите разкопки, през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, каза проф. Овчаров. Той смята, че това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 




По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарна безопасност за деца в скаутски лагер "Планината на Офей"

Над 70 деца от цялата страна се събраха в скаутски лагер „Планината на Офей“ при хижа „Ледницата“ край село Гела. Падналият дъжд не спря организатори и участници да се включат в обучителните дейности, насочени към повишаване на знанията за пожарна безопасност. Обучителна сесия беше проведена от инспектор Юлия Таипова и инспектор Георги Малаков. Те..

публикувано на 26.07.24 в 18:00

Два фестивала и курс по китайски език предстоят в Момчиловци

Момчиловци в годините привлича все повече туристи от страната и чужбина. Селото в което живеят 1000 човека се развива много динамично. Кметът  на Момчиловци Сийка Суркова каза за Радио Кърджали, че профилът на туристите е съвсем различен от тези, които предпочитат лъскавите курорти:  "Ориентиран е към природата, към натуралното в начина на живот и..

публикувано на 26.07.24 в 11:23

Кметът на Златоград предлага създаване на фонд в подкрепа на децата в риск

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е представил пред Общинския съвет предложение за създаване на общински фонд в подкрепа на децата в риск, съобщи пред БТА Мирослав Янчев.   Според него подобен фонд може да окаже навременна финансова помощ за деца, нуждаещи се спешно от операции и лечение.  В Златоград е организирана през лятото благотворителна..

публикувано на 25.07.24 в 16:06

След горещата вълна в Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки, круши и..

публикувано на 24.07.24 в 12:10

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 24.07.24 в 11:12

В пожара на гръцка територия няма промяна

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  В България е локализиран огънят в ямболските села Воден,..

публикувано на 24.07.24 в 10:50
Поздрав от българския Модул за наземно гасене на горски пожари в Р Гърция

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта при..

публикувано на 23.07.24 в 14:30