Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград проучват древна крепост с най-дълбокия кладенец в Родопите

Снимка: Божидар Чолаков - Радио Кърджали

На връх "Св. Неделя" започнаха археологически проучвания на древна крепост, която се намира на живописния връх между градовете Златоград и Неделино. Проучванията се извършват от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Разкопките се финансират от общините Златоград и Неделино.

През първите дни от разкопките са установени ранновизантийски градежи от 5-6 век, информира проф. Николай Овчаров. Започнало е проучване на източната крепостна стена и разкриване на терена около нея. Разкритата стената е с дебелина 1.30 м, градена с камъни и хоросан. Възможно да се разкрие и средновековен период на крепостта, с която са свързани много легенди в района.  

"Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания", заяви проф. Овчаров. Той уточнява, че при строежа на параклис на върха през 1916 г., от земята са извадени цели две големи делви и фрагменти от други питоси, които се датират в ранновизантийската епоха – 5 - 6 век. 

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни, обяснява проф. Овчаров. Кладенецът е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м. Няма съмнение според проф. Овчаров, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи, допълва археологът. Наред с археологическите разкопки, през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, каза проф. Овчаров. Той смята, че това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:

Вижте още

328 безработни са постъпили на работа в Хасковска област

През месец януари в област Хасково на работа са постъпили 328 безработни  лица.  От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 326 лица, по програми – 1  лице, по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е постъпило 1  лице, по мерки за заетост и обучение няма постъпили лица. Това съобщиха от бюрото по труда в Хасково...

публикувано на 25.02.24 в 09:53

Б. Борисов: Доверието между партньорите в управлението е паднало до степен на "ледена епоха"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че доверието между партньорите в управлението е паднало до степен на "ледена епоха". "Оттук насетне чакаме оценките на министрите. Има някаква комуникация между нас, но вече доверието е паднало до "ледена епоха". Всяка дума е премерена, всяка буква се внимава какво значи. Да ви кажа честно, към този..

публикувано на 24.02.24 в 16:31

Въвежда се екотакса за рециклиране на текстил

До края на годината българските производители и потребителите ще плащат екотакса за рециклиране на отпадъците от текстил. Евродиректива, която влиза в сила от 1-ви януари догодина - задължава страните-членки да осигурят разделно събиране за повторна употреба и преработка. Това означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази..

публикувано на 24.02.24 в 12:43

Улица в Крумовград вече носи името на писателя Юмер Осман Ерендорук

По повод 90-ата годишнина от рождението на Юмер Осман Ерендорук и в изпълнение на решение на Общински съвет - Крумовград от декември 2023 година, в Крумовград беше открита улица на името на писателя.  Това съобщиха от администрацията на официалната си интернет страница. Гости на церемонията бяха дъщерята на твореца - Гюлшен Ерендорук, както и..

публикувано на 23.02.24 в 10:21

Славейковци събират средства за Таня Тончева и Ренета Храмова

В Дома на културата ще се проведе благотворителен концерт с участието на Ния Петрова , победителка в 5-ти сезон на "Гласът на България", група КЕФ БЕНД и участвалите в музикалния формат кърджалийци. Сред тях са Мария Колева - полуфиналист в последното издание, Пламен Бонев de la Bona – финалист в сезон 7, Вера Бурмова от сезон 5, подкрепени..

обновено на 22.02.24 в 14:00

Дарителска капмания събра над 100 хиляди за опазване на застрашени видове птици

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) събра над 100 000 лева от дарителската кампания "Земя под заКриле". Средствата са за закупуване на земя в района на Сакар планина с цел да се запазят застрашени животни и растения, част от богатството на нашата страна. Този способ за опазване на ценни  местообитания за  България е сравнително нов, но..

публикувано на 20.02.24 в 16:34

Започна набирането на проекти за лична мобилност в Момчилград

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за 2024 година. По нея може да се кандидатства в две направления: За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им..

публикувано на 20.02.24 в 12:05