Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година:

Инфлацията у нас се е свила наполовина, но цените продължават да растат

Снимка: архив

За една година инфлацията в България се е свила наполовина, но цените за потребителите продължават да растат. Поскъпването е най-значително при храните и горивата. На прага на студения сезон започват да тежат и разходите за отопление.

Националната статистика измери инфлация от 6,3 на сто за последния месец. Най-ниската от две години насам. Тенденцията се потвърждава и от сравнението за последната година:

За септември 2022 година годишната инфлация е била 15,6%. Тази година – към септември инфлацията е 6,3%, казва финансистът Иван Стойков и отбелязва, че цените продължават да растат, но със забавен темп.

Официалната статистика дори показва слабо изразена дефлация в сравнение с предходния месец, но тежестта от поскъпването на живота за домакинствата остава. Малката потребителска кошница поскъпва с половин процент за месец и с близо четири - от началото на годината. Защо обаче личната инфлация се разминава с официалната.

Всеки употребява различни видове стоки и услуги и плаща различни пари. В съотвените количества – големината на кошницата, какво има в тази кошница и по колко, допълни Стойков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква се решение на НКЖИ за нова жп спирка в рамките на град Кърджали

Около 350 подписа са събрани за разкриването на нова жп спирка в кърджалийския квартал Веселчане. Подписката стартира преди около месец по инициатива на кърджалийката Соня Кирева. Всичко започва от един пост в социалната мрежа Фейсбук с призив кърджалийци, а и всички които използват "Родопската гъсеница", както наричат железницта в региона, да се..

публикувано на 26.09.24 в 11:42

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около 10,50 лв. за килограм, но очакванията на хората бяха в рамките на над 11,00-11,50 лв., почти с 1 лв...

публикувано на 26.09.24 в 11:29

Двестагодишни носии представиха на фестивала "Мистериите на Хухла"

Изложба с оригинални носии от Беломорска Тракия бе представена по време на фестивала "Мистериите на Хухла". Одеждите са били част от реквизита на суперпродукцията на БНТ, от 80-те години на миналия век, телевизионния сериал "Капитан Петко Войвода". „Това са оригиналните автентични носии, които са част от реквизита на хитовия сериал..

публикувано на 25.09.24 в 15:53

Георги Кулов: ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ имат шанс за мандат от Кърджали

След като приключи регистрацията на кандидат - депутатските листи, всички карти са на масата. Играчите са ясни. Има ли изненади? Каква предизборна кампания ни очаква, темата коментира журналистът Георги Кулов. - Изненада има и тя не е в очакваните две ДПС-та, с техните регистрации. Голямата изненада за мен на тези номинации е, че в състезанието на..

публикувано на 25.09.24 в 14:23

Увеличават се случаите на интоксикация след прием на алкохол и наркотици

През пролетните месеци се увеличават случаите, при които деца до 15 години са стигнали до интоксикация след употреба на алкохол или наркотици. Това става ясно от данни, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи. От тях се вижда, че двойно повече момчета са имали алкохолно натравяне в сравнение с броя на момичетата. Ако през..

публикувано на 21.09.24 в 16:14
д-р Христо Бонев

Родители и джипита: Ученическите здравни профилактични карти са губивреме

„За да се попълни коректно здравнопрофилактичната карта на лица, които посещават училище или детски заведения, е необходим един обстоен преглед от поне десетина-петнадесет минути. Той няма да приключи само с това, защото в тази карта има изискване за профилактични изследвания, лабораторни, параклинични изследвания, които не стават в същия ден...

публикувано на 20.09.24 в 23:45
Маргарита Янева, ръководител на Туристически информационен център - Кърджали

Маргарита Янева: ТИЦ-Кърджали ще играе ключова роля за развитието на туризма в общината

Туристическият информационен център в Кърджали вече заработи, след като беше открит официално. Центърът ще играе ключова роля за развитието на туризма в общината. Основната  му дейност е да предоставя информация за туристически обекти, маршрути и събития в региона, каза за Радио Кърджали ръководителят на ТИЦ – Маргарита Янева. Ще..

публикувано на 20.09.24 в 14:16