Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паисиевци почетоха паметта на първата учителка в Източните Родопи

Снимка: СУ"Отец Паисий"

В навечерието на Деня на будителите учителите Мариана Василева и Кирил Гогов, заедно със свои ученици, посетиха гроба на първата учителка в Източните Родопи Параскева Ванкова. Така паисиевци спазиха традицията на училището да поднесат цветя и да преклонят глава пред паметта ѝ. А почитта към делото на учителката датира още преди смъртта ѝ през 1983 г. - ученици и учители са посещавали Параскева Ванкова в дома за стари хора, където е била настанена. Тя пожелава след смъртта си да бъде погребана в Кърджали. След този момент СУ "Отец Паисий" е единственото училище, което продължава традицията и всяка година отдава почит към първата учителка.
Кирил Гогов разказа на учениците си, че родът на Параскева Ванкова е символ на патриотизъм и пример за поколенията - нейният дядо е укривал в дома си Лайош Кошут и Васил Левски. Наследила възрожденски дух и любов към просветата, едва на 21 години, Параскева Ванкова става учител в първото светско училище, създадено в Кърджали през 1913 г . Така младата жена полага основите на образованието в областта, посвещава живота и делото си на образованието и става пример за родолюбие и за преданост към будителството

По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пеевски vs. Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко..

публикувано на 27.08.24 в 20:27

Доган изключи Пеевски от ДПС

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Следва оригиналният текст на съобщението. Днес, 27 август 2024 г., Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС. Като взе предвид решението на Почетния..

публикувано на 27.08.24 в 19:37

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто от..

публикувано на 27.08.24 в 16:43

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59

Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

Две детски градини в Момчилград откриват учебната година напълно ремонтирани

Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември. Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна..

публикувано на 27.08.24 в 13:53

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. „Заклевам се в името на Република България да спазвам..

публикувано на 27.08.24 в 11:08