Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща в Анкара под наслов: "Културата и образованието - мост между България и Турция"

Снимка: БТА

"Културата и образованието - мост между България и Турция" - под този наслов се състоя среща в Националния пресклуб на БТА в Анкара с участието на генералния директор на БНР Милен Митев. 

Митев е сред специалните гости на гастрола на Софийската опера по случай 100-годишнината на Турската република, който се провежда под патронажа на първите дами Десислава Радева и Емине Ердоган. 
“Архивите на БТА пазят съобщения от паметни за Турция дни, когато се поставят основите на турската република“ каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на срещата "Културата и образованието – мост между България и Турция". 
Посланикът на Република България в Анкара Н. Пр. Ангел Чолаков посочи, че "културната дипломация е една от най-мощните ракети носители на нашата външна политика" и определи предстоящите спектакли на Софийската опера на “Тоска“ от Пучини на 8-и ноември в Анкара и на 11-и ноември в Истанбул като "кулминация на един амбициозен сезон на България в Турция". 
“Любовта на Мустафа Кемал Ататюрк към операта даде повод на друг държавник - посланик Ангел Чолаков да организира сам това гостуване, да привлече и да мобилизира и Министерството на културата, и двата театъра в Анкара и Истанбул да дадат своето щедро гостоприемство“ каза режисьорът и директор на Националния ни оперен театър акад. Пламен Карталов.
“Ако политиката понякога ни разделя, то културата винаги има силата да ни обединява! За мен е чест да бъда гост на това събитие. Много съм горд също така, че през годините Българското национално радио също е допринасяло за скрепяване на връзката между българския и турския народ. Турските емисии на БНР са се сблъсквали с различни препятствия от политически и икономически характер. За щастие, желанието на колегите да предоставяме пълна информация на всички езици, майчини за хората, живеещи в България, и за нашите сънародници по света, в крайна сметка надделява. Днес продължаваме да имаме както ефирни емисии, така и интернет новини на турски език. През настоящата година възстановихме и друга инициатива – записи на музикални произведения, част от фолклора на турската етническа група в България. Млади инструменталисти и певци изсвириха и изпяха в нов, съвременен аранжимент традиционни песни, част от културата на турската общност в България. Обмисляме да продължим този проект и с издаването на тази музика, защото ние също вярваме в силата на културата за подобряване на връзките между народите и в това, че културата е един от най-добрите пътища, по които да вървим заедно", посочи генералният директор на БНР Милен Митев.
В срещата участваха още ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков, председателят на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане д-р Юксел Йозкале,диригентът Сунай Муратов и оперните певци Габриела Георгиева и Мартин Илиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пчеларовци на международен фестивал в село Полковник Серафимово

Певческа група при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участва в Шести Национален фолклорен фестивал “С песните на Георги Чилингиров” в смолянското село Полковник Серфимово. В първия ден пчеларовци успешно изпълниха песните и успяха да впечатлят публиката. Фестивалът е съчетан и с празника на селото,..

публикувано на 30.06.24 в 17:19
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор. Избират новия български патриарх (Обновена) Патриарх..

обновено на 30.06.24 в 16:45

Юли започва с горещо време и температура до 38 градуса

Националният институт по метеорология и хидрология  обяви за много области, сред които Кърджали, Хасково и Смолян,  жълт код за високи температури за понеделник – 1 юли. Времето ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в..

публикувано на 30.06.24 в 16:25
Снимката е илюстративна

Образува се опашка на "Маказа" в посока България

Към 14 часа на ГКПП "Маказа-Нимфея" започна да се образува опашка от чакащи да влязат в България. В ранния следобеден час повече от километър беше опашката от автомобили. Преминаването през граничния пункт става бързо, като на пункта към момента работят 3 гишета, става ясно от  коментари в социалните мрежи. На изход от страната ни към този час опашката е..

публикувано на 30.06.24 в 14:36

Поскъпва токът за бита

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на..

публикувано на 30.06.24 в 14:06
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Пожар затрудни движението по АМ „Марица“

Обновена. Възстановено е движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград, в посока ГКПП „Капитан Андреево“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно беше ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни..

публикувано на 30.06.24 в 14:02

Поскъпват основните храни

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:26