Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарите от Момчилград: Не на грубото отношение и своеволията в Еленовото стопанство "Студен кладенец" (видео и снимки) ОБНОВЕНА

11
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Около 150 риболовци от Момчилград, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора и от цялата област Кърджали протестираха за втори път в района на спирка Джебел с искане за оставките на  директора и заместник-директора на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Недоволството е заради системно погазване от страна на ръководството на правата на рибарите, грубо отношение, унищожаване на частна собственост и неспазване на правилата за управление на Еленовото стопанство. Рибарите настояват за личното идване на председателя на Националното сдружение на ловците и риболовците Васил Василев и спешни мерки срещу двамата ръководители. Те са категорични, че няма да отидат в София, както ги подкани председателя Васил Василев в интервю, излъчено по БНР. И увериха, че и техните врати са отворени за него и е редно той да дойде при тях.
До блокада на пътя не се стигна. Протестиращите се отправиха в колона от автомобили към Кърджали, където обиколиха няколко пъти кръговото на автогарата, развявайки трибагреници и надувайки клаксони. През цялото време бяха ескортирани от полицейски автомобили.
"Изкараха ни бракониери. От тук 90 процента се познаваме от години, никой не е хващан с мрежа", обяви организаторът на протеста Боян Топалов. Грижим се за язовира, израснали сме по бреговете му, а благодарение на нашите билети, шефовете взимат заплати, коментира Топалов: "Това не е нормално. Трябва да спре това по някакъв начин. Г-н Василев каза, че вратите към него са отворени. Три пъти сме го търсили, три пъти обеща да дойде, не дойде."

По време на протеста Николай Мартинов изрази съмнения, че Васил Василев ще дойде, тъй като "защитава интересите на своите служители".

"А тези служители на Ловното стопанство "Студен кладенец" държат надалече рибари и хора като момчетата тук, за да не наблюдават какво се случва в Ловното стопанство. Защото там се трупат тонове месо, нощем на фарове се убиват животни, бракониерства се и във водата. И когато рибарите станат волни или неволни свидетели на всичкото това безчинство в ловното стопанство, тръгват дрязгите. Тези дрязги пораждат и конфликти", каза Николай Мартинов.

Той припомни, че при предишния директор на Дивечовъдния участък е имало "идеални условия за рибарите". "Имаше стоянки за рибари, имаше къде да си заредят телефоните, имаше маси и беседки направени. Сега  всичко това се унищожи. Пътищата се затвориха, изсипаха се камъни и пръст, за да не може никой да достигне с автомобил до там. А от местата за рибарите не остана никакъв спомен, всичко се изрина с багери", коментира Николай Мартинов, който има пчелин в района и е чест свидетел на нередностите. Той смята, че трябва да се сигнализира на по-високо ниво: "Всичко изсякоха, защото се изхранват предимно от дърводобив. Рядко идват богати чужденци за отстрел на елитни животни." Според Мартинов Ловното стопанство се е превърнало в "банкетна зала" за политици.

Подкрепа към риболовците изразиха и от ловната дружинка в Равен. Бойко Синапов, който е в управителния съвет на дружинката каза пред протестиращите:

"Това нещо, което наблюдаваме в момента, е непростимо. Защото този язовир, контролният орган, който го контролира, не е Ловното стопанство, а ИАРА. Има правила и г-н Василев ги знае много добре", коментира Синапов. Има решение и то е оставката на директора Борис Къдрински и неговия заместник Антон Кръстев, категоричен е той.

Смисълът на този протест е да се покаже, че хората имат права и ги отстояват, каза Борис Андреев. "В случая не може частно сдружение да решава какво ще се случва на държавна земя и затова хората са тук", каза той. Що се отнася до конкретния случай, ескалирал напрежението, довело до протестите и исканите оставки, двамата шефове на стопанството се появили с лодка откъм водата и счупили въдиците на пострадалите рибари, без да ги предупреждават неколкократно предварително, както те твърдят, казва Борис Андреев. Според него има нередности в Дивечовъдния участък и органите над него трябва да се самосезират и да започнат проверки - не само Министерството на земеделието, но и прокуратурата.

Още след първия протест Радио Кърджали потърси и другата страна. На 13 ноември, понеделник, наш репортер се свърза с директора на Дивечовъдния участък Студен кладенец Борис Къдрински с конкретни въпроси – вярно ли е, че въдичари не са допускани да ловят риба, че има счупени въдици от страна на ръководството на стопанството, защо е искано рибарите да напуснат мястото, имат ли право да ловят риба в района на дивечовъдния участък и има ли установена процедура за това с оглед на безопасността. Полученият отговор е писмен, с дата 17 ноември. В него Борис Къдрински изразява съжаление от създалата се ситуация, в която, цитирам: Няколко недобросъвестни човека подведоха риболовците от района на Момчилград и Кърджали. Като представители на най-голямата неправителствена организация в страната, в която членуват над 50 хиляди риболовци, искам да ви гарантирам, че правото на риболов е изконно и ние не ограничаваме това право на нашите колеги риболовци. Ние сме активен партньор на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и съвместно с тях сме извършили десетки акции против бракониерски прояви на и в язовир Студен кладенец, край на цитата.

Що се отнася до конкретния случай, директорът на Дивечовъден участък Студен кладенец пише, че се опитали да обяснят на двамата риболовци, че в двукилометровия участък, в който те се намирали, е било необходимо да се създаде спокойствие на дивеча, особено важно за елена лопатар в брачния му период, който е през октомври и ноември. „В тези периоди, съвпадащи с летните и есенни засушавания, концентрацията на животни около язовира е голяма, тъй като това е единствения водоизточник по северозападния склон на Бойник планина.- Всеки един бивак, независимо дали е на рибари или туристи, органичава достъпа на животни до водата и застрашава популацията им. Общата брегова ивица на язовира е над 60 км, така че тези два километра заемат едва 3 % от тази територия“, пише в отговора на Борис Къдрински до Радио Кърджали. 

В написаното обаче не е уточнено защо се е стигнало до счупени въдици и имат ли право рибарите да ловят в района на дивечовъдния участък.


повече чуйте в репортажа 



По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Високорискови наркотици с общо тегло 300 грама са открити в Кърджали.

В хода на специализирана операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред полицаи от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали извършили проверка в апартамент, обитаван от 32-годишен, където намерили около 100 грама суха листна маса и 210 грама бяло прахообразно вещество. При направени..

публикувано на 09.05.24 в 13:39

Надежда Захариева гостува на Кърджали днес

Поетесата Надежда Захариева гостува днес на Кърджали по повод 11 май - Ден на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий и Светла събота.  Ежегодно Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" отбелязва този празник с организирани от Литературния кръг събития. Тази година, съвместно с Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" и Военен клуб - Кърджали канят..

публикувано на 09.05.24 в 12:46

Радио Кърджали отбелязва осмия си рожден ден

Днес най-младата станция в системата на БНР - Радио Кърджали ,   става на 8 години! На 9 май 2016 г. радиостанцията към  Българското национално радио започна своя ефирен живот. Радио Кърджали успя да се наложи на медийния пазар в Източните Родопи и достигна до сърцата на десетки хиляди слушатели, като в момента заема челни позиции п о..

публикувано на 09.05.24 в 11:26

„Мултикултурният град“ отбелязва Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие

17-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град“ тази година ще стартира с ДЪРВО с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство, която се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата.  Историята тръгва от Нурие Хамди Мехмедали, родена в Кърджали през 1927..

публикувано на 09.05.24 в 11:07

Кои са водачите на листи в 09 МИР Кърджали

Общо 31 партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите парламентарни избори в 09 МИР – Кърджали. Броят на мандатите в избирателния район е пет, а на кандидатите за депутати – 137. Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК: 1. Водач на листата на  Партия „Има такъв народ“  (ИТН),  която се състои от петима кандидати,..

публикувано на 09.05.24 в 10:30

Децата в Чернооченско отбелязаха Деня на Европа

С разнообразни дейности възпитаниците на училищата и детските градини на територията на община Черноочене и тази година отбелязаха Денят на обединена Европа и на ученическото самоуправление. За празника училищният вход на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене беше украсен със знамената на страните от Европейския съюз.  Учениците..

публикувано на 09.05.24 в 10:24

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват..

публикувано на 09.05.24 в 09:39