Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пускат в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия

Снимката е илюстративна

Газовата връзка между България и Сърбия ще бъде въведена в експлоатация днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво. В церемонията в Ниш ще участват президентите  на България - Румен Радев, на Сърбия -Александър Вучич и на Азербайджан - Илхам Алиев.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут, обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич дадоха начало на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.


Вижте още

Ученици ще дадат началото на тържествата за Трети март

Кърджали ще отбележи тържествено националния празник 3-ти март и освобождаването на България от османско владичество. Началото ще дадат учебните заведения от общината с празнично шествие в 10.30 часа.  То ще започне от Дома на културата и ще премине през традиционния маршрут през бул. България до Градската градина. Пред Паметника на..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
Осма Национална ученическа конференция по история

Рекорден брой са участниците в Деветата национална ученическа конференция по история

Рекорден брой участници - над 160, се включват тази година в Деветата национална ученическа конференция по история.  Тя се организира от Школата „ИстОрика“ към СУ „П.Р. Славейков“ и ще се проведе от 5 до 7 април. Подготовката върви с пълна сила, каза за Радио Кърджали ръководителят на школата историкът Димитър Димов. "Темата тази година е..

публикувано на 02.03.24 в 18:00

Разрешиха отстрела на мечка в Смолянско

Министерството на земеделието и храните разреши на Държавното горско стопанство - Смолян да организира и осъществи отстрела на кафява мечка в Смолянско.  Издаването на разрешителното се наложи след констатиране на нанесени щети върху домашен добитък. То е валидно до 31 декември. Установените общо четири нападения са в един район, което сочи, че..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
БДЖ

БДЖ увеличава местата на влаковете по празниците

„БДЖ - Пътнически превози” ЕООД ще осигури над 9 000 допълнителни места в съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната. Това се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите през повечето почивни дни за отбелязването на националния празник на България – 3-ти март. Допълнителните места са осигурени до 5 март,..

публикувано на 02.03.24 в 11:15

Обновяват градската среда в Златоград

Млади хора с корени от Златоград предприемат инициатива за обновяване на градската среда. Това съобщава БТА. Идеите на златоградчани са да подобрят парковите среди и детските площадки с помощта на 3D проектиране и 3D принтиране. „Вече сме започнали да правим поставки към пейките, които ще са в помощ на хората – да си оставят кафето, чадърите,..

публикувано на 02.03.24 в 09:50

Днес времето ще се задържи облачно с валежи от дъжд

Днес времето ще се задържи облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд, по-значителни в югозападните райони и Родопите. Вечерта от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 8° и 13°, в Кърджали и Хасково - около 11°, в Смолян - 6°..

публикувано на 02.03.24 в 08:47

Баба Марта донесе в СУ „П. Р. Славейков“ радост, празник и гости

„Хей, свърши се тази зима! Слънцето показа се навред. Иде, иде гостенка голяма – нашата любима Баба Марта“, с тези думи славейковските внучета на добрата баба влязоха във всяка стая и закичиха с мартеници всяко дете от начален етап на обучение. Ритуалът бе организиран от учителя Филип Синапов, а Баба Марта и нейната внучка носеха автентични родопски..

публикувано на 01.03.24 в 17:01