Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП предупреждава за измами в сайтове за продажба на екскурзии

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите предупреждава за измами в  сайтове, които продават екскурзии и ваканции

Общо 6 сигнала са подадени от лятото насам в Министерството на туризма и в Комисията за защита на потребителите за сайтове, които предлагат пътувания, но фирмите нямат регистрация за тази дейност. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заяви:

"Всяка жалба на пострадал от такъв нелегитимен туроператор, който продава продукти в интернет подаваме към Комисията за защита на потребителите. Когато в жалбата на съответния турист откриваме белези на престъпление подаваме информацията и към икономическа полиция".

През лятото измамите бяха свързани със заплатени пътувания предимно до Гърция, които не са се състояли. В последните месеци има потребители, които са заплатили значително по-скъпи пакети за Дубай, Малдиви и Тайланд. Любомир Драганов е платил 2 хиляди лева за пътуване през март следващата година до Малдивите. На база на прочетеното в група за пътувания в социалните мрежи е разбрал, че е излъган. Той е подал сигнал в икономическа полиция:

„Мощна реклама във Фейсбук, на изключително ниски цени, предимно комуникацията се води по мейл. Отговорът е, че цялата сума трябва да се плати наведнъж в рамките на 24 часа. При опит да отидете в офиса, което са го написали в тяхната страница – работно време, телефони, контакти. Отивате там и опа…няма офис“

След плащането на сумата комуникацията с фирмата изчезва, посочват потребителите.

Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите препоръчва да не се доверяваме на изскачащите реклами в социалните мрежи и „да видят коя фирма осъществява дейността през този интернет-сайт и съответно да проверят в регистъра към Министерство на туризма дали съответно те имат право да осъществяват дейност като туроператори".


Вижте още

Поставят нови пейки по моста, свързващ центъра на Кърджали с кв.“Възрожденци“

Започнаха дейностите по монтажа на нови пейки по моста, свързващ центъра на град Кърджали с кв.“Възрожденци“. Изпълнител е ОП „Озеленяване, благоустройство и чистота“.  Общо 8 пейки са предвидени да бъдат поставени през определено разстояние от двете страни по протежение на моста. До тях ще има и кошчета за отпадъци.  Идеята на общинското..

публикувано на 27.02.24 в 15:42

Ученици от Българско училище в Нидерландия зарадваха с мартенички потребителите на социална услуга в Ардино

Ученици от Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хага, Нидерландия, зарадваха за 1-ви март със саморъчно изработени мартенички и поздравителни картички потребителите от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Ардино.  Дарението е подготвено от подготвителна група 2 с ръководител Ралица Козуева и..

публикувано на 27.02.24 в 15:40

Габриел Кортез: Не е нужна само толерантност, важното е разбирателството

Приобщаването е в основата на малцинствената политика на САЩ. Не е  нужна само толерантност, важното е разбирателството между мнозинството и  малцинствата. Прекрасно е едно общество да приема различията в себе си. Това каза, в интервю за Радио Кърджали, американският дипломат Габриел Кортез. В рамките на Месеца на Америка, Кортез изнесе..

публикувано на 27.02.24 в 15:03
Архив

Община Кърджали е осъдена да заплати обезщетение от 3000 лeва за нападение от безстопанствени кучета

Община Кърджали да заплати обезщетение в размер на 3000 лв. – главница, ведно със законната лихва за претърпени неимуществени вреди на 8-годишно момиче от областния град, в резултат на нападение от безстопанствени кучета, постанови със свое решение Районният съд в Кърджали, става ясно от публикуваното решение по делото. Инцидентът станал на 3 юли..

публикувано на 27.02.24 в 14:01

13 дървени къщички за мартеници посрещат гости в Хасково

13 дървени къщички и десетина сергии за мартеници посрещат жители и гости в центъра на град Хасково. С наближаването на 1-ви март жителите на града се подготвят за месеца на Баба Марта. Репортерска проверка установи, че Кърджали изпреварва Хасково с повече, по-разнообразни, атрактивни и ръчно изработени червено-бели украси.

публикувано на 27.02.24 в 13:32

Задържаха 1340 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Маказа"

Митническите служители на Териториална дирекция Митница Пловдив задържаха 26 800 къса (1340 кутии) контрабандни цигари. На 25.02.2024 г. , около 19.30 часа, в района на ГКПП "Маказа" митническите инспектори спират за проверка, влизащ в страната от Гърция товарен микробус с турска регистрация. Шофьорът –турски гражданин, превозвал мебели, текстилни..

публикувано на 27.02.24 в 13:21

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и разследването и наказателното преследване на финансирането на тероризма са сред основните теми на международен семинар, който главните прокурори на Република България и Република Турция – Борислав Сарафов и Бекир Шахин, откриха в..

публикувано на 27.02.24 в 12:20