Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се 50 млн. лв. за приоритетни инфраструктурни проекти – водоснабдяване, улици

Ерол Мюмн: Ще направим Кърджали мечтания дом за всеки от нас

Увеличават местата в детските градини, строят спортни съоръжения, няма да увеличават местните данъци и такси

| Интервю
Ерол Мюмюн, кмет на община Кърджали
Снимка: Мехмед Реджеб

Не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси за следващата година.Това каза в интервю за Радио Кърджали кметът на общината Ерол Мюмюн. „Що се отнася до бюджета за следващата година, внесли сме в Министерството на финансите списък с приоритетни общински обекти на обща стойност 50 милиона лева. Проектите са за основен ремонт на 17 улици в град Кърджали, 5 общински пътя, както и за благоустрояване на междублокови пространства – именно ремонт на настилка,тротоари, бордюри, изграждане на зони за отдих и детски площадки в най- големия квартал„Възрожденци“.Имаме засега уверението, че тези 50 милиона ще бъдат отпуснати и смело мога да заявя, че Кърджали, ако това се случи и ние реализираме тази доста предизвикателна идея, ще мирише на асфалт, изрази се образно градоначалникът.

Един от важните приоритети на община Кърджали ще бъде осигуряване на водоснабдяване на жителите на малките населени места.„Направихме първа стъпка за изпълнение на този ангажимент към избирателите и буквално преди два дни подписах в МРРБ (Министерството на регионалното развитие и благоустройството) споразумения за финансиране на проекти за ВиК инфраструктура в три населени места - Болярци, Главатарци и махала Долна Бленика за над 3 милиона лева“, допълни кметът. Той изрази надежда с изпълнението на тези проекти да бъде решен проблема с водоснабдяването двете села. По думите му с  изграждането на вътрешната водоснабдителна мрежа в Главатарци ще бъде подпомогнат местният бизнес, „който ще привлича повече туристи,предлагайки качествени условия за престой на гости“.

С 300 места ще се увеличи капацитета на детските градини в областния град. „Следващата година се надяваме да решим и проблема с недостиг на места в детските градини и ясли. Изграждат се, реконструират се и се обновяват 4 детски градини, едно училище за близо 11 милиона лева с финансиране от МОН (Министерството на образованието и науката), като половината от тази сума трябва да се осигури от община Кърджали“, допълни Ерол Мююн. Той информира, че в най-големия кърджалийски квартал „Възрожденци“ ще се открие нова детска градина с капацитет 128 места. В централната градска част ще бъде възстановена Детска ясла № 5 с капацитет 72 места. Увеличава се материалната база на детските градини „Чайка“ и „Щастие“ общо за 4 групи. Кметът припомни, че тече основен ремонт на училищна сграда в района на пазара, където след приключването на строително-ремонтните работи ще могат да се обучават 450 ученици.

„Внесохме за одобрение на заседание на Общински съвет един проект, по който кандидатствахме за изграждане на многофункционална спортна площадка в квартал „Възрожденци“. Теренът се намира пред бл. 56. Съоръжението включва площадка за футбол, баскетбол и волейбол. Ползването ще бъде напълно безплатно за жителите и спортните клубове също така ще имат достъп. В този квартал живее може би половината население на града и досега там липсваха спортни съоръжения, няма нито една спортна зала или площадка. Също така подготвихме проекти и очакваме финансиране за изграждане на 7 спортни площадки в кърджалийски училища“, каза още кметът Ерол Мюмюн.

Сред главните цели на екипа си той посочи грижата за младите хора и превръщането на Кърджали в желано място за живот. „Приоритет на приоритета за новото ръководство ще бъдат бъдещето на нашите деца и грижата за тях. Ще положи максимални усилия да направим така, че те да живеят в един модерен европейски Кърджали с добра инфраструктура, с повече зелени площи, чисти и поддържани паркове. Ще направим така и нашите съграждани от по-малките населени места да изпитват гордост, че са жители на община Кърджали. Кърджали трябва да бъде мечтания дом за всички нас“, категоричен бе кметът Ерол Мюмюн.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46

Д-р Атанас Митков: Овладяхме ситуацията

Общо четири екипа на Спешната медицинска помощ - три от Кърджали и един от Черноочене, са се отзовали на сигнала за падналия окачен таван в сватбения салон край Кърджали, съобщи директорът на институцията д-р Атанас Митков. Инспекцията по труда започна проверка на сватбения салон Трима от пострадалите сватбари остават в болница под..

публикувано на 06.08.24 в 12:40