Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години от "Кървавата Коледа" в Кербала, петима българи загинаха

Автор:
Снимка: Мариян Колев

Днес се навършват 20 години от "Кървавата Коледа“ - атентата, при който загиват петима български военни в иракския град Кербала, където български военни са настанени в база „Индия“ като част от Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак  след войната там. на 27-ми декември 2003-та година базата е  атакувана от камион-цистерна. Той пробива загражденията и се взривява. Загиват петима военни. Анализите за инцидента са оповестени едва през 2014-та година и констатират слабости в комуникацията с командването от Полша, не дотам високата сигурност на базата и недостатъчната разузнавателна информация за терористичните групировки по онова време. 20 години след трагедията, министърът на отбраната по време на инцидента Николай Свинаров казва, че една от важните поуки е наличието на нова техника за армията…

"Виждате с каква техника сме били в Кербала. Сега не е много по-различна. Дай, Боже, наистина да получим нужното финансиране".

За разбиране за отбраната призова и полковник Тодор Даков. Сега командир на трена група Специални сили, а през  2003-та година – командир на взвод в Кербала.

"Армията има нужда държавата да стои зад нея и да я подкрепя всячески".

Парламентът подкрепи покупката на нови изтребители, машини за пехотата и кораби. Но това стана 16 години след „Кербала“. Страната ни вече е платила милиони. Но новата техника се очаква след още няколко години. Сегашният министър на отбраната Тодор Тагарев остава оптимист. Малко над 2% от БВП са парите за отбрана за 24-та година.

"Което ще ни даде възможности да развиваме и укрепваме отбранителните способности, да плащаме тези вече големи договори и да стартираме нови".

По повод годишнината в Карлово и Русе ще се състоят възпоменателни церемонии. 

Ще бъде почетена паметта на загиналите военнослужещи -  майор Георги Качорин и старши лейтенант Николай Саръев, както и офицерските кандидати Иван  Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

На церемонията пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в Карлово ще присъстват министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.     

Венци и цветя ще поднесат военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.

В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак - в периода 2003-2005 година - България губи общо 13 военнослужещи. 


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15