Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът разглежда промени в закона за БНБ

Те включват въвеждането на еврото като валута за България

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Депутатите трябва да приемат на първо четене промени в Закона за Българската народна банка днес. С измененията се осигурява правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България.

Със закона за Българскат анародна банка, внесен от правителството, се регламентира основна промяна в прилагания 25 години паричен режим. Урежда се статутът на еврото като парична единица, както и се определя дизайна на националната страна на евромонетите, пускането и изваждането им от употреба.

Като първа работна сряда този месец, днес в програмата на народните представители са включени и законопроекти, внесени от опозицията.

РАЗДЕЛИТЕЛ

Започна данъчната кампания за плащане на местните данъци и такси на община Кърджали, се съобщава в сайта на общината.

И тази година, ако задълженията се заплатят еднократно до края на месец април, се ползва отстъпка от 5 процента. Данъците могат да бъдат платени на две вности, като първата трябва да се направи до края на месец юни, а втората не по-късно от края на месец октомври. При просрочване се начисляват лихви.

За миналата година нередовните платци са били 738. След дългата процедура на изчакване да се издължат, казусите са дадени на частен съдебен изпълнител за събиране на вземанията.

Очакванията са и през настоящата година събираемостта на данъците да бъде над средната за страната, както е било през 2021 и 2022 година. Прогнозата е в общинската хазна да постъпят над 16 млн. лева.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира екоинспекцията в Смолян

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, съобщи за БТА директорът Екатерина Гаджева. Към екоинспекцията има назначени двама служители, които изпълняват дейностите за пожаронаблюдение в защитените територии публична държавна собственост. Поради факта, че в..

публикувано на 19.07.24 в 09:38

Главно мюфтийство призова имамите да се включат в борбата с пожарите

Главното мюфтийство призова всички имами и служители на религиозната институция да се включат активно като доброволци в овладяването на огнените стихии и подпомагането на пострадалите. В обръщението на Мюфтюйството се подчертава, че „отправят призив за сплотеност и взаимопомощ в този труден момент за нашата Родина.“ Пожарите, които..

публикувано на 19.07.24 в 08:33

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 08:08
Последиците от пожара в с. Воден

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации. Премиерът Главчев отхвърли..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Край Харманли пламна пожар близо до бензиностанция

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец, съобщи Радио Стара Загора. От Областното Пътно управление съобщават, че временно и в двете посоки е затворен пътя от Харманли към Любимец. Шофьорите да..

публикувано на 18.07.24 в 18:46

В петък президентът ще обяви кога връчва вторият мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат.  "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре..

публикувано на 18.07.24 в 18:41

МРРБ отличи община Ардино с грамота

МРРБ отличи община Ардино с грамота. Тя се връчва за участие в Пилотна схема за подкрепа на малки проекти в селектирани общини за насърчаване на развитието и иновациите за постигане на добро демократично управление чрез подбор на проектни предложения през 2024 г. и за принос в развитието на добро демократично управление на местно ниво. Грамотата..

публикувано на 18.07.24 в 17:04