Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка за Бабинден показаха в читалището в с. Пчеларово

Снимката е тематична!
Снимка: Българските корени

21 януари е Ден на родилната помощ. Известен още като Бабинден, той е обявен официално за празник на акушерите и родилките през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията. Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на децата им. 

Чествания по този повод ще имаме и в село Пчеларово. Самодейците от читалище “Иван Буюклиев” отбелязаха Бабинден с възстанвка на обичаите.

Читалище “Иван Буюклиев” в село Пчеларово започва възстановяване на забравени местни народни традиции и ритуали, съобщи председателят Ваня Михалева. Началото постави пресъздаването на ритуала за Бабинден, който беше представен в залата на културната институция на 21 януари.

Повече от 20 са ентусиастите, които поддържат жива вече години наред групата автентичен фолклор “Златните пчеларовски баби”. Освен жени, "огънят" на народната песен поддържат и трима мъже, които дават опора на дамската част от състава. 

 "Искаме това читалище да бъде възродено за нов живот", категорична е Ваня Михалева. Самодейците обмислят инициативи, с които да привлекат интереса и на млади хора, които да "поемат щафетата".

"Да се надяваме, че ще останем група за автентичен фолклор. Оттук нататък моята идея е да възобновим носиите. Имаме нужда от нови носии. Колкото и автентични да са едни носии, те имат нужда от подновяване", допълни Михалева.

Самодейците имат идеи да участват с проекти в програми за финансиране, за да поддържат живота в читалището си. Изразяват надежда, че кметът и ръководството на община Черноочене също ще обърнат внимание на родолюбивото им дело и ще подпомогнат финансово дейността им, кза още Ваня Михалева.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общински структури на ДПС в област Кърджали снеха доверието си от четирима депутати

Общинските структури на ДПС в Ардино и Момчилград снеха доверието си от четирима депутати на партията. Това са Делян Пеевски, Елван Гюркаш, Байрам Байрам и Айтен Сабри. Доверието не се снема единствено от народния представител Павлин Кръстев, който е един от изключените днес 17 народни представители от Парламентарната група на..

публикувано на 11.07.24 в 16:48
Н.Пр. Мехмед Уянък

Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмед Уянък: Отношенията между Турция и България са на високо ниво

Посланикът на Република Турция Н.Пр. Мехмед Уянък е на посещение в Кърджали. Турският дипломат се срещна с  областният управител Ресми Мурад и кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. Уянък  каза, че отношенията между двете държави са на високо ниво, че е необходимо да се подобрят условията за инвестиции и бизнес у нас, за да се привлекат повече турски..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Oбластният съвет на ДПС в Кърджали застана до Доган

Oбластният съвет на ДПС-Кърджали подкрепи почетния председател на партията д-р Ахмед Доган. „Ние, членовете на областен съвет на ДПС-Кърджали, заставаме непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставка на описаните в призива му лица. В защита на неговата воля, сме готови за всякакви..

публикувано на 11.07.24 в 11:54

Турският посланик Мехмед Уянък с първо официално посещение в Кърджали

Разширяване на бизнес-контактите и увеличаване на търговския обмен между България и Турция обсъдиха областният управител на Кърджали Ресми Мурад и Н.Пр. Мехмед Уянък, посланик на Република Турция у нас.  Дипломатът е на първото си официално посещение в региона след встъпването си в длъжност през м. март. Той даде висока оценка на отношенията..

публикувано на 11.07.24 в 11:46

Община Неделино забранява ползването на питейна вода за непитейни, промишлени и производствени нужди

Заради засушаването и рязкото намаляване на водните ресурси и в община Неделино се въвеждат спешни мерки за предотвратяване опасността от незадоволяване на населението с вода за питейно-битови нужди и неразхищаване на наличния воден ресурс, съобщи за БТА кметът Боян Кехайов. "Високите температури и липсата на валежи са причина да намалее количеството на..

обновено на 11.07.24 в 11:22

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и председателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше  прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец през..

публикувано на 11.07.24 в 10:57

Отново жълт код за горещини в цялата страна

За пореден ден Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен жълт код за високи температури. Към тази сутрин издаденият код за горещо време за утре, 12 юли, е оранжев. Днес ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали..

публикувано на 11.07.24 в 08:46