Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Ерол Мюмюн определи проектът за бюджет на община Кърджали за 2024 година като Бюджет на инвестициите

Снимка: Община Кърджали

В Бизнес инкубатора  беше представен проектът за Бюджет на община Кърджали за 2024 година. Той възлиза на 130 950 000лв. В сравнение с началния план за 2023г.от 88 880000 лв. увеличението е  над 47 %.Този ръст се дължи на завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2024г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2023г.-основно с целеви характер на средствата.

Кметът Ерол Мюмюн определи план-сметката като Бюджет  на инвестициите.  „Очертава се един бюджет на техническото проектиране или т.нар. проектна готовност, която ще положи основата за надграждане на инвестиционните процеси, които сме заявили ясно като намерение. И понеже заложеното като цел си е сериозно предизвикателство за изпълнение в рамките на една бюджетна година, ние като екип ще дадем всичко от себе си то да се случи и след една година вече темата да бъде друга и визията на града да бъде друга.Основно сме се фокусирали върху ремонт на пътищата в общината, детски площадки, озеленяване, спортни площадки, наболелия проблем с бездомните кучета. Всичко това е свързано с очакванията на хората за решаване на най-наболелите проблеми в община Кърджали”, коментира кметът Ерол Мюмюн.

 Сред приоритетите на Община Кърджали  са ремонт на 17 улици, 5 пътни участъка, внедряване на мерки за енергийна ефективност в 3 детски градини, изграждане на дългоочаквания приют за кучета, младежкия дом парк „Горубсо”, изграждането на вело и пешеходни алеи по поречието на река Арда в периметъра на Водното огледало, два тенис-корта в парк „Арпезос – Север“, многофункционална спортна площадка в най-големия квартал на града – „Възрожденци“ и благоустройство на междублокови пространства в него.

Сред по-важните специфики през 2024г., отразени в проектобюджета на община Кърджали, са  Увеличена минимална работна заплата с 19,6% от 780 лв.на 933 лв.; подобрена финансова рамка за общините с увеличени размери на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините; предвиден инвестиционен ресурс за общински проекти ,съгласно чл.107 и Приложение №3със срок за изпълнение до декември 2026г.; продължена възможност общините да ползват отчисленията и обезпеченията по ЗУО за 2024г.за дейности по чистотата  по решение на общинския съвет ,без да се изменят приетите размери и  начин на изчисляване на ТБО.

В проектобюджета за 2024 година се предвижда по специални програми, детските градини,училища ,читалища и други бюджетни звена да получават компенсации за направените от тях разходи за електроенергия до размера на цените за битови потребители, както и продължаване дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности-общинска администрация и образование  под условие.

Пред участниците в обсъждането бяха огласени входираните седем предложения на граждани и политически сили, за включване във финансовата рамка. Те бяха свързани основно с инфраструктура в града и селата, както и с изграждането на детска кухня в кв.“Възрожденци“, оптимизация на синята зона, създаването на общинска полиция и екологично ориентирани инициативи. Констатирано бе, че по-голямата част от предложенията за залегнали в проектобюджета за 2024 година.

От залата по време на общественото обсъждане бяха повдигнати въпроси, свързани с водоснабдяването по малките населени места и по-конкретно в района на Перперек, залагане на средства за доразвиване на онлайн платформата за консултиране с гражданите и не на последно място, закупуването на още един автомобил за кастрация на бездомни животни до изграждането на приюта. Повдигнат също бе въпроса за обхвата на Синята зона, съобщават от пресцентъра на Община Кърджали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жълт код за интензивни дъждове с гръмотевици в почти цялата страна за вторник

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.  П редупреждението от първа степен (жълт код) за интензивни валежи от 25 до 40 л/м2 с гръмотевични бури и градушки важи за областите Кърджали, Благоевград, Бургас, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен,..

публикувано на 22.07.24 в 17:36

Във всички общини на област Кърджали има въведен режим на водата

По отношение на населените места по поречието на река Върбица нашият губернатор се е свързал с областния управител на област Смолян Румен Пехливанов : " Река Върбица има много шахтови кладенци, като започнем от  района на Бенковски към момчилградските села Птичар и  надолу шахтовите кладенци са почти на минимум. О..

публикувано на 22.07.24 в 14:47

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична, според информация на..

публикувано на 22.07.24 в 09:55

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери..

публикувано на 22.07.24 в 08:11

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията: "С..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

Землячески срещи-събори и молитва за здраве в три чернооченски села

Землячески срещи-събори, събрани с молебени за здраве, събраха много хора в чернооченските села Възел, Водач и Безводно. Молитвата в село Възел се намира на връх над селото и беше водена от бившия главен мюфтия Фикри Сали.  Молитвата се състоя на връх „Газилер“ над селото, до стар гроб на Гази баба. Легендата разказва, ч е Гази баба е..

публикувано на 21.07.24 в 17:31

Неделино и Златоград плащат обучението на млади лекари, за да ги задържат

Общините Неделино и Златоград търсят лекари за болницата в Златоград и училищното и детско здравеопазване чрез специален фонд. Фондът "Стипендия за лекари и медицински специалисти", създаден през миналата година, обяви нов прием на лекари, включително специалисти и на медицински специалисти с приоритет медицински сестри. Условието е те да са..

публикувано на 21.07.24 в 14:08