Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните напитки могат да предизвикат стрес и депресия при децата

Автор:
Снимка: Pixabay

Учени от Университета в Ню Касъл, Великобритания, установиха, че енергийните напитки са свързани с повишен риск от психични заболявания при децата, като тревожност, стрес и депресия, както и с рисково поведение, като употреба на наркотици и предразположеност към насилие, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Повишената консумация на енергийни напитки се свързва и с лош успех в училище, проблеми със съня и нездравословни хранителни навици, твърдят учените.

Резултатите, публикувани в списание "Обществено здраве" (Public Health), подчертават необходимостта от нормативни разпоредби  за ограничаване на продажбата и маркетинга на енергийни напитки сред деца, казват учените.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от констатациите, че енергийните напитки могат да доведат до психически стрес и проблеми с психичното здраве. Това са важни проблеми на общественото здраве, на които трябва да се обърне внимание", казва съавторът на изследването Шелина Висрам.

За изследването учените анализират данните от 57 проучвания, обхванали повече от 1,2 милиона деца и младежи в над 21 държави.

Резултатите показват, че младите хора на възраст между 18 и 35 години, които консумират енергийни напитки всеки ден, спят с около половин час по-малко от тези, които ги пият от време на време или изобщо не ги пият.

Учените установяват също, че момчетата консумират енергийни напитки по-често от момичетата, а при мъжете, които пият две или три енергийни напитки седмично, вероятността да си легнат след полунощ е с 35 % по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа е с 52 % по-голяма, а вероятността да се събудят посред нощ е с 60 % по-голяма, отколкото при тези, които не ги пият или ги пият рядко.

Енергийните напитки съдържат високи нива на кофеин (около 150 mg на литър) и захар и се предлагат на пазара като средство за повишаване на енергията.

Изследователите установяват също, че колкото повече енергийни напитки пият хората, толкова по-малко спят. Дори само една енергийна напитка от един до три пъти месечно е свързана с повишен риск от нарушен сън, показва новият анализ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 18.07.24 в 16:52

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28

Избраха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 13:40

В Гърция предупреждават за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в..

публикувано на 17.07.24 в 12:36
Ръководството на КНСБ се срещна в Кърджали с фирми от индустрията, местна власт и синдикални членове

10 % увеличение на всички заплати в Бюджет 2025 иска КНСБ

КНСБ ще настоява в  бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение от 10 процента на всички работни заплати в обществената сфера. Това обяви в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че ще искат в някои сектори, като култура, столичен транспорт, БНР и др., увеличението да по-голямо, а заплатите в образованието трябва..

публикувано на 16.07.24 в 13:24
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32