Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди се жалваха пред Адлен Шефкед от бюрократични спънки

Адлен Шефкед
Снимка: Личен Архив

Животновъди се оплакаха от внезапни проверки и от бюрократични спънки по време на приемния ден в Момчилград на народния представител от ДПС Адлен Шефкед.
Стопаните от община Момчилград разказаха, че служители на Държавен фонд "Земеделие" правят масови проверки, за които предупреждавали в последния момент. Според животновъдите не е подходящо това да бъде правено в зимния сезон, в който много от животните са бременни и съществува риск от помятане.
 Стопаните посочиха пред Адлен Шефкед и друг проблем, свързан с административната тежест и бюрокрация в сектора, особено за най-малките производители. 
Дневниците, които трябва да бъдат попълвани при отглеждането на животните, са над 10 и не се изискват от Европейския съюз. Според тях това усложнява работата им. Беше поставен и въпросът с осигуровките. Земеделските производители трябва да ги внасят ежемесечно, а забавянето води до налагането на високи лихви. Предложението на местните фермери е срокът за внасяне да се удължи на 3 месеца, още повече че много от тях не развиват дейност всеки месец.
Адлен Шефкед пое ангажимент да повдигне поставените въпроси още на следващото заседание на парламентарната група на ДПС, съобщиха от областния съвет на ДПС в Кърджали и припомниха, че народните представители провеждат открити приемни в общините на област Кърджали всеки понеделеник.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
производител

Ниските субсидии оскъпяват продукцията, твърди Бойко Синапов

По-ниските субсидии, които получават българските земеделци и фермери в сравнение с колегите си от другите европейски страни, са една от причините за оскъпяване на родната продукция, твърди Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди". "Примерно, не може едно говедо в Гърция да получава 200 евро примерно, а в България 200 лв. Няма как..

публикувано на 27.05.24 в 13:02

Борбата срещу мароканските скакалци продължава в общините Кърджали и Джебел

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу марокански скакалци в област Кърджали.  Днес се третират площи в общините Джебел и Кърджали.  На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара, Чилик, Невестино. Площите в..

публикувано на 27.05.24 в 11:52

Четвъртокласниците се явявят на национално външно оценяване по БЕЛ

Около 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Изпитът ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата се провежда в близо 1400 училища в страната. Тестът по български език съдържа 21 задачи,..

публикувано на 27.05.24 в 09:15

Продължава пръскането с хеликоптери срещу марокански скакалци в Кърджалийско

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Кърджалийско.  Утре предстои да бъдат третирани площите в общините Джебел и Кърджали.  На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара,..

публикувано на 26.05.24 в 17:23

Служебният вътрешен министър заяви, че намалява мигрантския натиск към България

Центровете за бежанци у нас са пълни на 25 процента, след като миналата година по това време капацитетът им е бил напълно зает. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и допълни, че за петте месеца на тази година има четири пъти повече върнати нелегални мигранти по страни от произход: "Работим изключително активно с Ирак и Мароко. След..

публикувано на 26.05.24 в 15:08

Приключи пръскането срещу марокански скакалци в община Черноочене

Приключи пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Чернооченско.  В продължение на два дни със селскостопанска авиация от два хеликоптера са обработени около 8500 декара в землищата на 8 чернооченски села.  Бедствено положение е обявено на част от територията на община Черноочене. Засегнатите площи са предимно..

публикувано на 26.05.24 в 14:30

Пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май (понеделник). Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането ще започне в 21 часа на 27 май (понеделник) и ще приключи в 6 сутринта на 28 май (вторник). Ще бъдат третирани площи на територията на целия град, като обработката ще започне от централната градска част. Желателно е в..

публикувано на 26.05.24 в 13:52