Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите разглеждат промените в закона за БНБ и еврото

Автор:
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват днес редица законопроекти, както и промени в съставите на постоянните комисии към Народното събрание.

Очаква се тази седмица Парламентът да приеме окончателно промените в Закона за Българската народна банка, които уреждат статута на централната банка след приемане на еврото.

От законодателя не е посочена конкретна дата, макар 1 януари 2025 година да е определена за целева към момента. Тестовете да са съгласувани с Европейската централна банка и уреждат статута на еврото като парична единица. Предвижда се Българската народна банка да се отчита за своята дейност пред народното събрание.

Народните представители отхвърлиха искането членовет на управителния съвет на БНБ да не са участвали в ръководството на политически партии в последните 5 години. Депутатите оставиха решението за пленарната зала, за това дали да има освен протокол, и аудиозапис от разширените заседания на Управителния съвет на Централната банка, правителството и народните представители, когато се разискват важни въпроси за банковата система.

Парламентът започва работа с промени в Закона за енергетиката, внесени от БСП. Законопроектът касае условията и реда, при които се осъществява дейността на оперативния персонал в подземни ВЕЦ-ове както и предложението те да работят на смени с максимална продължителност до 12 часа.

В работата на депутатите са промени в Закона за гражданския процесуален кодекс. В допълнение на правилата, уредени с хагската конвенция се въвеждат нови процедури при връщане на дете, като се уреждат и процедурите за спиране или отказ за изпълнение, когато е налице сериозен риск и с дълготраен характер за детето.

Според правилника на парламента в първия петък на всеки месец ще се проведе и блиц контрол. Предвижда се и парламентарен контрол, който също ще бъде в петък.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Край Харманли пламна пожар близо до бензиностанция

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец, съобщи Радио Стара Загора. От Областното Пътно управление съобщават, че временно и в двете посоки е затворен пътя от Харманли към Любимец. Шофьорите да..

публикувано на 18.07.24 в 18:46

В петък президентът ще обяви кога връчва вторият мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат.  "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре..

публикувано на 18.07.24 в 18:41

МРРБ отличи община Ардино с грамота

МРРБ отличи община Ардино с грамота. Тя се връчва за участие в Пилотна схема за подкрепа на малки проекти в селектирани общини за насърчаване на развитието и иновациите за постигане на добро демократично управление чрез подбор на проектни предложения през 2024 г. и за принос в развитието на добро демократично управление на местно ниво. Грамотата..

публикувано на 18.07.24 в 17:04

Започва традиционната "Среща на крумовградчани от близо и далеч"

Концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансабъл поставят в четвъртък вечерта началото на вече традиционната "Среща на крумовградчани от близо и далеч". Музикалното събитие ще се проведе на градския площад от 20 ч. Следващите два дни на инициативата, подготвена и тази година от Община Крумовград, са изпълнени със събития. На 19 юли,..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Над 600 бутилки вода бяха раздадени безплатно в Кърджали

Във връзка с високите температури Община Кърджали раздаде днес над 600 половинлитрови бутилки с вода в три пункта в центъра на града, информира Общинско радио-Кърджали. От отдел Отбранително-мобилизационна подготовка в общинската администрация съветват да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма, да се избягват..

публикувано на 18.07.24 в 14:49
д-р Кямуран Местан

Д-р Местан: Внимавайте с алкохола през лятото

Човешкият организъм се адаптира трудно към горещото време. По-чувствителни към жегите са хората с проблеми със сърцето, каза доктор Кямуран Местан - специалист кардиолог в Кърджали. Той припомни в ефира на Радио Кърджали, че преди години максималните температури през лятото са били в порядъка на 26-27 градуса, а днес надхвърлят 40. Разликата е..

публикувано на 18.07.24 в 14:48
Божидар Божанов

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 13:06