Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Крумовград обследва енергийно десетки села и общинския център

Крумовград
Снимка: Мехмед Реджеб


Община  Крумовград ще предприеме енергийно обследване в десетки населени места и в град Крумовград. Целта е да се направи инвестиционен проект за енергоспестяващо осветление в тези населени места , с които да се постигне икономия на сметката за ток с до 30 %. На последното си заседание общината дава зелена светлина, за да се осигурят бюджетни средства за обследването. Повече  за проекта и намеренията на общинската администрация, нека да чуем от кмета на общината Себихан Мехмед.

"Сесията беше вторник, на 29 и освен отчетите, които бяха на председателя и на местната комисия за борба с малолетни и непълнолетни, имаме около 7 докладни за общинска собственост, които касаеха мери, пасища и оценки, но имахме и  проектно предложение, което беше внесено от наша страна. То беше породено от факта, че за втори път бе отворена поканата за подкрепа на енергийно ефективната система за улично осветление по една инвестиция, която има за цел да  повиши енергийната ефективност, като се използва технологично обновяване и модернизиране на системи за улично осветление, които са наша собственост. Целта е да се подобрят условията за живот на населението и по този повод беш внесена докладна записка. 
Получена е 100 процента подкрепа от съветниците общината да кандидатства по програмата.
Впоследствие "ще имаме задължение в следващите 5 години след приключването на проекта, да се извършват ежегодни вноски във  фонда за декарбонизация в размер на 10% от действително  получените размери на безвъзмездната финансова помощ. Която не може да бъде по малко от 100 000 лева и по-голяма от  2 милиона. .....в момента, като сключим договор с фирмата,  за да направим енергийното обследване на територията на  общината, ще отидем и на проектна възможност".
Себихан Мехмед съобщи, че е направен анализ на близо 80 населени места  с над 100 души население. Общината не може да включи всички населени места, защото по програмата има условие да се постигне 30 % ефективност на уличното осветление. А в малките населени места потреблението на главата от населението е малко, съответно тя не може да се достигне.
Другата седмица се очакват специалистите, които ще правят енергийното обследване. Те ще огледат населените места и може да се наложи допълнение или отпадане от списъка.
Към този момент списъкът съдържа около 42 населени места на територията на община Крумовградско. 
Проектът е по програмата за енергийно ефективни системи за  улично осветление, втора покана. Общината залага около 40 000 лева за обследване на енергийната ефективност  и горе-долу толкова за проекти.
Проектната готовност ще е налице в края на март, тъй като крайният срок за въвеждане на проектните предложения за всички общини е втори април.
Идеята на проекта е да се закупят енергоспестяващи лампи, които да спестят разходи на общината.
По проекта трябва да се достигне спестяване на сметките за ток до 30 %.
Общината няма възражения спрямо оценките за саниране на многофамилни жилищни сгради, съобщи още кметът Себихан Мехмед. Общинската администрация е кандидатствала по програма Региони в растеж, както  е била и пряк бенефициент. Обновени са близо 20 сгради, между които и обществени.



По публикацията работи: Радка Спирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Агенцията по храните възстановява дезинфекцията по границата с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни болести у..

публикувано на 15.07.24 в 16:26
Част от задържания кокаин

На "Капитан Андреево" задържаха над 3 кг кокаин

Кокаин за над 1 000 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево Митническите служители на "Капитан Андреево" откриха над 3 кг кокаин на стойност над 1 млн. лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната. Случаят е от миналия четвъртък, когато на трасе „Изходящи товарни автомобили“ пристига товарен автомобил с..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Възстановено е движението по пътя за Маказа след тежката катастрофа

Възстановено е движението по международния път за Гърция през Маказа в участъка между селата Садовица и Загорско след тежката катастрофа, която отне човешки живот. 45-годишна жена загина тази сутрин около 7.30 ч. след сблъсък на "Фиат" с гръцка регистрация и "БМВ" с румънска регистрация близо до село Загорско.  Човек загина при тежка катастрофа по..

публикувано на 15.07.24 в 12:46

За експертен кабинет без връзки с олигархията призова Кольо Парамов

Българската политическа система се нуждае от сериозна корелация като възможност за моделиране на процес, който да докаже, че в страната има хора, които могат да поемат ангажимент към Европа. Много е важно кой ще бъде предложен за премиер, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Той е категоричен, че на България е необходим експертен..

публикувано на 15.07.24 в 12:32
Полицаи обработват мястото на катастрофата край Загорско

45-годишна жена е загиналата в катастрофата на пътя за Маказа

45-годишна жена е загиналалата в катастрофата по международния път за Гърция тази сутрин, информираха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пътнотранспортното произшествие стана около 7,30 часа на главния за ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско.  По първоначални данни 27-годишна водачка на „Фиат“ загубила контрол над управлението, колата се..

публикувано на 15.07.24 в 10:51

Седмицата на втория мандат - очаквания и реалност

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 09:45

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:21