Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вила "Армира" грейва в пълен блясък в началото на май

Вила "Армира"
Снимка: Мехмед Реджеб


По повод Деня на Ивайловград Радка Петкова разговаря с кмета на общината Диана Овчарова. Тази година общината разполага с инвестиционен фонд от 15 млн. лева. Диана Овчарова коментира:
"Тези средства не са само за нашата община. Това са средствата, които според категориите на общините,  са осигурени от държавата. Това е една изключително добра възможност, и надявам се, да стане практика оттук нататък с приемането на държавния бюджет всяка община да си знае сумата и размера, с който ще разполага. За да може да предвиди на базата на най-наболелите проблеми, които имат в общината, да прецизират и проектира най-важните обектиТака в тази инвестиционна програма за 2024 година, освен капиталовата програма, която в годините винаги сме имали в размер приблизително около 2 милиона и половината се  добавя и сумата от 15 милиона и половина. 
15 милиона е сумата за нашата община. Говоря за строителство, говоря за благоустрояване на улици и на пътищата и ако трябва да споменем, кои са тези пътища? Финансират се проекти, които са приоритетни. Става въпрос за реконструкция и рехабилитация на улица "Яни Попов", улицата, която стига до изхода на града към местността "Дупката". Едно място, което се посещава не само от жителите на  града, но и от всички любители на природосъобразния начин на живот, с изградена екопарк в  клоните на дървото в местността Дпката.
Това е една привлекателна възможности за гости и туристи, но пътят до там е изключително лош. През изминалите години с нашите средства подменихме част от водопровода. Сега сме заложили останалата част да бъде ремонтирана,  асфалтирана, с настилка, тротоари и осветление.  Всичко, което ще създаде по-приветлива среда.  Също така улица "Любимец".  Реконструкция рехабилитация е включена и за улица "Христо  Ботев" в участъка от сградата на общинска администрация до апитан Петко войвода".
Включени са общински пътища, за които в годините не достигат средства. Със собствени средства първият участък от пътя за Покрован съумяхме да го направим и това е една живителна глътка въздух от държавния бюджет, за да го  довършим, така че да не е частично, а да стигне до самото  населено място.
Един от проектите, които са включени в тази инвестиционна програма, е пътят от Хухла към местността Балък дере е в посока към крепостта Родостица. Това е една крепост, която е изключително уникална. Наред с Бялградец, с Лютица, крепостните стени. До нея пътят е изключително труден, и ако нямаш път, просто няма как да доведеш туристите до там.  
Така че разчитаме на това това да се случи.  Заложили сме тротоарите за ремонт в градаСмятам, че това са неща, които хората ще видят и ще усетят -   малки проекти, които обаче са значими и важни за историческия туризъм. 
За вила Армира: "Това е една изключително голяма инвестиция в размер на близо 7 милиона, което е много ангажиращо и много задължаващо, защото всички сме в очакване да се случи това чудо и античната вила Армира, която последните две години заради ремонт, а преди това и заради КОВИД кризата беше затворена, се очаква да отвори своите врати в рамките на няколко месеца
Очаквам някъде към средата на април - началото на месец май да можем да посрещаме гости и туристи в тази ювелирна перла на изкуството. 
Един прекрасен белоснежен замък, който ще съумеете да видите. Не само осветлението, за което казахте и помещенията допълнително изградените, но ще видите една изцяло различна концепция на иновативно решение за представяне на археологическите обекти.
Ще видим не само пренесените на места артефакти, които се намират при нас, и ще бъдат  добавени на местата, където са били преди повече от 2000 години. 

Но ще съумеем и да ги оживим. Какво имам предвид? Ще съумеем да  покажем на  базата на визуални разкази живота на  хората, които са обитавали тази вила. Това са различни клипове между 3 и 5  минути, които ще  включват и субтитри на други езициАнимиране на мозайките.  Анимиране на медуза Горгона. Работилниците, които са  построени, ще пресъздават в реално време занаятите от  това време.

На този етап има Посетителски нов център, в който ще има зала за анимации за децата, за да може те да се запознаят през техен поглед с времето, в което съществува вилата. Ще се предоставя възможност за нареждане на пъзели от мозайкиМного интересно е това, че западното крило на античната  вила е възстановена. Има възможност да се  посети също така и водонапорната кула, която  съумяхме да превключвам в   атрактивен обект не само с прекрасно осветление, но и със  стълбищни площадки, качвайки се до кулата, както и с  прозрачен асансьор. .....на върха на кулата, гостите и  посетителите ще могат да се запознаят с всички онези културни маршрути, които общината не предоставя визуално  и съответно да изберат къде да отидат, в кой от другите  обекти.
Очакваме ресторант, който също ще бъде отворен. Той е малък, но е място, където можеш да отпиеш глътка кафе и да поседиш.  Ще зарадваме посетителите и със светлинно шоу. 
- Интересуват ли се гърците от тези старини?
"Да дори вече неспирно питат за това кога ще бъде отворен обектът. Само преди няколко дни бях на срещи в Гърция с едно от женските дружества туристическо и те дори се ядосваха, че няма да бъде отворена вилата във времето, в което те ще са тук. Но има достатъчно други обекти, които да посетят и да видят".


По публикацията работи: Радка Спирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Част от задържания кокаин

На "Капитан Андреево" задържаха над 3 кг кокаин

Кокаин за над 1 000 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево Митническите служители на "Капитан Андреево" откриха над 3 кг кокаин на стойност над 1 млн. лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната. Случаят е от миналия четвъртък, когато на трасе „Изходящи товарни автомобили“ пристига товарен автомобил с..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Възстановено е движението по пътя за Маказа след тежката катастрофа

Възстановено е движението по международния път за Гърция през Маказа в участъка между селата Садовица и Загорско след тежката катастрофа, която отне човешки живот. 45-годишна жена загина тази сутрин около 7.30 ч. след сблъсък на "Фиат" с гръцка регистрация и "БМВ" с румънска регистрация близо до село Загорско.  Човек загина при тежка катастрофа по..

публикувано на 15.07.24 в 12:46

За експертен кабинет без връзки с олигархията призова Кольо Парамов

Българската политическа система се нуждае от сериозна корелация като възможност за моделиране на процес, който да докаже, че в страната има хора, които могат да поемат ангажимент към Европа. Много е важно кой ще бъде предложен за премиер, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Той е категоричен, че на България е необходим експертен..

публикувано на 15.07.24 в 12:32
Полицаи обработват мястото на катастрофата край Загорско

45-годишна жена е загиналата в катастрофата на пътя за Маказа

45-годишна жена е загиналалата в катастрофата по международния път за Гърция тази сутрин, информираха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пътнотранспортното произшествие стана около 7,30 часа на главния за ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско.  По първоначални данни 27-годишна водачка на „Фиат“ загубила контрол над управлението, колата се..

публикувано на 15.07.24 в 10:51

Седмицата на втория мандат - очаквания и реалност

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 09:45

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:21
снимката е илюстративна

Пожарът в Свиленградско е един от най-големите за последните години

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара. Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР главен комисар Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани. Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство, обясни..

публикувано на 15.07.24 в 09:15