Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Везиева: Хасково се превръща в обедняващ регион

Даниела Везиева
Снимка: БГНЕС

През последните две години Хасково се превръща в обедняващ район, въпреки близостта до Гърция и Турция, с които би могъл да развива регионален бизнес. Това каза по време на Кръгла маса по проблемите на демографията, селското стопанство и икономиката бившият министър на икономиката Даниела Везиева.

Най-големият проблем са регионалните диспропорции, които регионът на Южна централна България, а и югоизточната част на страната изпитват. Все по-ясно се вижда, че те се дължат на засилената миграция. Когато човек загуби вяра и перспектива, че може да живее добре в даден регион, нормално е той да потърси другаде възможности за реализация, дори и извън пределите на България. Всички теми, които поставяме – икономика, инвестиции, земеделие, регионално развитие, образование, здравеопазване, култура, са подчинени на една цел – съхраняването на нацията. Трябва да мислим как да задържим хората тук, а държавата да просперира и да не бъде на последно място в ЕС.

Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов в началото на срещата – дискусия „Икономика и земеделие - фактори за развитието на южно-централния регион на България“, която се поведе в Хасково.

„Нашата задача е да бием камбаната, да алармираме, да предлагаме решения и да търсим реализацията им заедно с институтциите“, обясни Паргов.

Във форума взеха участие експертите на СИНПИ по икономика - д-р Даниела Везиева, по земеделие - Живко Живков, по туризъм – Мариела Павлова, по сигурност – Васка Пенкова и историкът проф. д-р Боряна Бужашка.

В дискусията се включиха кметът Станислав Дечев и общински съветници от Хасково, представители на обществеността, бизнеса и местната власт от региона на Пловдив, Кърджали и Златоград.

“Пандемията ни показа, че имаме нужда да преосмислим дали глобалната икономика да е водеща или локалните и регионалните икономики”, изтъкна Даниела Везиева, която е била министър на икономиката.

По думите ѝ това, което се наблюдава през последните три години е тенденцията за развитие на локални и регионални икономики.

“Ето защо в последните две години анализите показват и ни карат да изграждаме нов модел икономически, който да е свързан по-скоро и да е базиран на нашите ресурси – природни ресурси, човешки ресурси, инфраструктура, образователна инфраструктура. Това са водещите критерии, които в следващите четири години трябва да изведем като приоритетни. Да се възползваме от всички ресурси, които имаме, за да преосмислим визията за развитието на икономиката ни”, убедена е Везиева и допълва, че индустрията е водещата част в икономическите сектори, защото добавената стойност, която дава, е достатъчна, за да можем да развиваме социалната среда.

Живко Живков, който е изпълнителен директор на АЗПБ и бивш директор на Фонд “Земеделие”, изтъкна, че южно-централният район е най-цветната и разнообразна част на България по отношение на земеделието – овощарство, зеленчукопроизводство, лозарство, животновъдство, а климатични условия и напоителната система, която природата е дала на този край на държавата, дават голям потенциал за развитие.

Според него, ако имаме всичко това, а не успяваме да се възползваме, значи системата не работи. Той счита, че чрез земеделието може да бъдат мотивирани хората да се върнат или да останат в съотвентия регион.

Експертите на СИНПИ работят върху идея, която да предложат на институциите – създаване на предпоставки за връщане на хората към земеделието чрез комплекс от мерки – предоставяне на земя, както и на стартов капитал в определен размер и облекчено кредитиране, които да създадат усещането за подкрепа и предвидимост.

Мариела Павлова, която има дългогодишен опит в сферата на икономиката и туризма, заяви, че този регион има изключителни дадености по отношение на културно-историческото наследство, възможности за туризъм, образование и инфраструктура, развита за култура.

Тя посочи, че всичко това дава възможности както за допълнителни приходи в местната икономика, така и по отношение на заетостта.

“Създаването и възстановяването на професионални гимназии, професионално образование в посока туризъм и култура има изключително значение. Толкова голямо колкото и по отношение на икономиката и селското стопанство”, каза още Мариела Павлова.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На тържествена церемония 21 гимназисти получиха езикови сертификати по английски език

В ЕГ „Христо Ботев“ се проведе тържествено връчване на сертификатите от престижния Кеймбридж изпит. Възпитаниците на гимназията се явиха на CAE и въпреки тежестта на нивото се справиха повече от отлично, съобщават от администрацията на езиковата гимназия. От 21 ученици – 8 са с най-високото ниво на владеене на английски език - С2, което е показателно..

публикувано на 27.09.24 в 18:00

Правителството реши да назначи Радослава Кафеджийска като генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Велизарова Кафеджийска на длъжността генерален консул на Република България в Одрин, Република Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг.  Радослава Велизарова Кафеджийска е с богат професионален опит в дипломацията. По образование е юрист, магистър по право..

публикувано на 27.09.24 в 14:27

Изписаха детето, чиято майка скочи с него от 3-тия етаж

Детето на 1 година и 5 месеца, което пострада при опит за самоубийство на майката в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, вече е напълно здраво, съобщиха от здравното заведение. Момиченцето беше изписано днес около обяд. То е преминало преглед при няколко специалисти, извършени са му изследвания които са установили, че детенцето напълно се е възтановило...

публикувано на 27.09.24 в 13:41

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният мотопедист, който е настанен в Хасковската болница с опасност за живота. Мъжът с тротинетката е напуснал..

публикувано на 27.09.24 в 12:00

Над 5600 контрабандни парфюма задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Недекларирани 5611 парфюма и тоалетни води с лога на известни марки откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил.  На 24 септември на пункта пристига влекач с полуремарке с българска регистрация. Шофьорът – български гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока –..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Откриха новоизградения алпийски тролей край Дяволския мост

В община Ардино откриха новоизградения въжен атракцион „Алпийски тролей“ (ZipLine - зиплайн) над река Арда при Дяволския мост. Съоръжението е с дължина на въжето 150 метра и пресича река Арда. Максималната скорост, която може да се развие е до 50 км/ч. А максимално допустимото тегло е 110 кг. ZipLine представлява спускане по въже, като тялото на..

публикувано на 27.09.24 в 10:53

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни

Днес официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.Тя ще приключи в полунощ  на 25 октомври. Кампанията трябва да бъде водена на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 27.09.24 в 10:31