Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново училище, детска ясла и пристройки в две детски градини отварят врати в Кърджали на 15 септември

2
Снимка: Община Русе

На 15 септември в Кърджали ще отворят врати ново училище, нова детска ясла и две пристройки в две детски градини, съобщи кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн.

От началото на новата учебна година първият звънец ще бие за 450 ученици в сградата на бившето ОУ „Г. Бенковски“ /старата гимназия/. Там ще бъдат преместени учениците от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, което пък ще позволи, както на Езиковата гимназия, така и на учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ да преминат на едносменен режим, коментира Мюмюн.

Над 4 млн. лв. е сумата, която е вложена в реализирането на проекта „Реконструкция и обновяване на сградата на ОУ „Г. Бенковски“. От тях 2 600 000 са осигурени от МОН, останалата част от сумата е съфинансиране от община Кърджали.

От началото на новата учебна година четири групи със сто места ще бъдат разкрити в новоизградените пристройки на детска градина „Щастие“ и на детска градина „Чайка“, каза още Ерол Мюмюн.

Проектите за изграждане на пристройки в двете детски заведения също са одобрени и финансирани по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на МОН.

Стойността на финансирането за изграждане на пристройката в ДГ „Чайка“ е в размер на 780 000 от държавата, 967 000 са осигурени от общинската хазна.

За новоизградената пристройка в ДГ „Щастие“ осигурените от МОН средства са 780 000 лева. Общината съфинансира със сума в размер на 1 128 000 лева.

От 15 септември врати ще отвори бившата Детска ясла №5, която е с капацитет 72 места. Осигурените от МОН средства за реконструкция и обновяване на сградата са 780 000 лева, съфинансирането от страна на община Кърджали е в размер на 1 461 000 лева.

„Както вече не веднъж съм подчертавал, основен приоритет на общината са децата на Кърджали. Правим всичко възможно да осигурим достатъчно места в детските градини и яслените групи. Да създадем добри условия за отглеждане и възпитание на най-малките ни съграждани. Щастлив съм, че в началото на новата учебна година врати ще отвори и една емблематична сграда за Кърджали – тази на бившето ОУ „Георги Бенковски“, която всички ние знаем като старата гимназия, посочи Ерол Мюмюн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

Готвят Илинденски събор в кв. Веселчане

За трета поредна година читалище "Родопски фар" - Кърджали организира Илинденски събор в кв. Веселчане на 20 юли. Празникът вече е част от културните празници на община Кърджали. Това съобщи председателя на читалището Иван Узунов. "Тази година сме поканили "Млади загорци" от Стара Загора, които ще свирят. Съборът започва от 18 часа и някъде до..

публикувано на 14.07.24 в 12:00

Гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за сигурност. Причината..

публикувано на 14.07.24 в 11:10

Започна велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и лична..

публикувано на 14.07.24 в 10:52

Пожарът в Свиленградско е унищожил вече над 73 000 дка

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка. Приблизително 18 хил. дка са горски фонд и 55 хил. селскостопански фонд са унищожени. Днес в борбата с огнената стихия..

публикувано на 14.07.24 в 10:30

Спортни прояви и ретро автомобили във втория ден от Дни на Приятелството

Продължава фестивалът Дни на приятелството в Кърджали. Днешният ден е посветен на спортните прояви и ретро автомобили. Това съобщи з ам.-кметът Веселина Тихомирова. "Програмата започва от 10 часа с шахматен турнир, който ще се проведе в сградата на Бизнес инкубатора. От 11 часа Кърджали ще бъде домакин на ретро авто парад, той ще се проведе на..

публикувано на 14.07.24 в 09:56

Леко се понижават цените на някои основни хранителни стоки

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата отстъпи с..

публикувано на 14.07.24 в 08:55