Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С молебен за мир и тържества Смолян чества Националния празник

Смоленският епископ Висарион отслужи молебен за мир в църквата „Св. Никола“ в кв. "Устово" в Смолян. С църковното служение започнаха тържествата в Смолян по повод Националния празник и 146 г. от Освобождението на България.

„Днес не е нужно да даваме живота си за родината, а да го посвещаваме на нейното добруване като бъдем повече заедно, по-единни и сплотени, каквито са българите в зората на нашата възрожденска държава, заяви в словото си кметът на Смолян Николай Мелемов. 

„Отговорността ни да работим за развитието и просперитета на страната ни е огромна. Не трябва да забравяме, че сме следовници на велики дела, на вековни народни традиции, които неведнъж са спасявали България“, заяви кметът Мелемов.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
овце

Две са огнищата на шарка по овцете в хасковско

Две огнища на шарка по овцете са регистрирани в хасковското село Узунджово. Обектите са технологично свързани с овцевъдна ферма. Предстои умъртвяването на над 300 животни, като вече са унищожени около 300 овце и над 200 кози. Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Хасково Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 18.10.24 в 12:03

Шестима загинали и 25 ранени в Турция, след като автобус се преобърна

Шест души са загинали и 25 са били ранени, след като автобус се е преобърнал на магистралата към Анкара в турския вилает Аксарай тази сутрин. На пострадалите е оказана първа помощ в болница. Причините за инцидента се изясняват.  Автобусът е превозвал пътници към популярния туристически район Кападокия.  Губернаторът на Аксарай Мехмет Али..

публикувано на 18.10.24 в 10:50

Приключи строежът на 35 социални жилища в Смолян

Приключи още един значим проект за Община Смолян  „Изграждане на нови социални жилища в град Смолян“, който  е на обща стойност 4 039 884 лв. Всичките, 35 жилища, са напълно обзаведени и до края на октомври се очаква първите наематели да се нанесат в тях, съобщи  зам.-кметът Марин Захариев. Той поясни, че проектът е бил сложен, защото е имало..

публикувано на 18.10.24 в 10:39

Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Хасково

Българската агенция по безопасност на храните  въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни в определени области на страната от днес, 18 октомври. В областите Ямбол, Хасково и Стара Загора, до 30 ноември 2024 г., се забраняват пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни..

публикувано на 18.10.24 в 09:51

Почитаме паметта на Св. апостол и евангелист Лука и Св. Злата Мъгленска

На 18 октомври православните християни отбелязват празника, почитащ паметта на Св. апостол и евангелист Лука и Св. Злата Мъгленска.  Апостол Лука е сподвижник на апостол Павел и автор на едно от Евангелията, както и на книгата "Деяния на светите Апостоли". Той е  родом от Антиохия, Сирия и е живял през 1 век. За живота му се знае много малко...

публикувано на 18.10.24 в 09:39

Денят ще е слънчев с температури около 15 градуса

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°. Около 15° ще са максималните температури в Кърджали и Хасково, в Смолян около 13°. В планините ще бъде предимно слънчево. В по-ниските планински части ще духа..

публикувано на 18.10.24 в 09:19

Кметът на Община Хасково спечели отличието „Кмет на годината“

На официална церемония  бяха връчени наградите „Кмет на годината“ 2024. Станислав Дечев спечели престижните отличия в конкуренция с кметовете на големите общини в България в две категории: „Спорт и младежки дейности“ и „Социална политика“. Над 70 000 гласа определиха победителите в онлайн допитването, което се проведе на платформата..

публикувано на 18.10.24 в 09:15