Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стекоха на връх Шипка, за да почетат 3 март и загиналите за свободата

Снимка: БТА

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и благодари на множеството, че са опазили 3 март като национален празник:

"Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, но и тази година, няма да го крием, е по различно от другите и аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало".

"Днес от този чутовен връх вашите послания са още по-ясни и силни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето отечество. Вечна памет на героите! Да живее България!", заяви държавният глава.

На Шипка бе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на националния празник на паметния връх. Той обаче бе освиркан, а словото му бе придружено от викове "Оставка!".

В словото си Желязков припомни, че няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост и идеал:

"Този връх са българските Термопили. Този връх изчиства срама от челото на България, както казва дядо Вазов, Беласица стара и новий Батак - това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя, нашата любима Българиям днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни, достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България от урва на урва, от век на век! Да живее България!".


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19