Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвиждат къмпинг с преместваеми къщи в землищата на Рибарци и Ахрянско

Концепцията на община Ардино отговаря на критериите по Програма „Развитие на регионите 2021-2027“ за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и премина към следващия етап на оценка. Ще имаме осигурени инвестиции, съобщи кметът на общината Изет Шабан. Това стана по време на традиционната работна среща с кметовете и кметските наместници на населените места. Той подчертава, че концепцията съдържа проектни идеи с интегрирани мерки от различни сектори - здравеопазване, спорт, култура, околна среда, туризъм и здравна инфраструктура. На 12 март от 14 ч. в заседателната зала на общината ще се проведе обществено обсъждане за жителите на община Ардино на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Кметът Изет Шабан съобщава още, че по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция – България 2021 – 2027 г.” има възможност да се кандидатства с концепция за туризъм. Предвижда се да се изгради къмпинг в землищата на селата Рибарци и Ахрянско. В проектната идея се предвиждат преместваеми къщи (40-45 кв. м.) за туристи и гости.

 Изет Шабан заяви, че при хубаво и благоприятно време, когато температурите са подходящи за полагане на асфалт, фирмите имат готовност да започнат работата по текущите ремонти на улиците и местните общински пътища. Той уточни, че са започнали с обзавеждането и оборудването на кметските кабинети по населените места с компютърна техника и оборудване.

„Кметовете ще могат да кандидатстват с проекти за решаване на проблемите в своите населени места на територията на общината. Ще се създадат правила и процедури, по които те да кандидатстват“, заяви Изет Шабан.

В рамките на срещата се провежда обучение по здравословни и безопасни условия на труд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въвежда се геномна оценка на животните

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево, Сливенско. Първата година тя ще се прави само за едрите преживни животни.  Целта е да се прецени..

публикувано на 20.10.24 в 16:23

Арестуваха българин в Гърция за нелегално осиновяване на деца

Българин беше арестуван в Гърция за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца. При рутинна проверка на личните документи на хора в центъра на Атина полицията е арестувала 30-годишен българин.Той е бил издирван за участие в схема за нелегално осиновяване на български деца в Гърция. По данни на полицията той е съучастник в поне шест..

публикувано на 20.10.24 в 16:19

Подобрява се качеството на въздуха, отчитат от екоминистерството

"Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици. По..

публикувано на 20.10.24 в 13:36

В Пчеларово популяризират една от забележителностите си - бял бор на над 500 г.

Една от забележителностите на село Пчеларово е вековен бял бор на възраст над 500 години. Желанието на местните е да популяризират тази и други забележителности в района.  В скътаното сред склоновете на Източните Родопи Пчеларово разказват, че около селото виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдят диви пчели. Пчеларството е..

публикувано на 20.10.24 в 13:14

Треди ден в Смилян има празник на фасула

С демонстрация и дегустация на мяхово сирене ще завърши тридневния Празник на фасула в село Смилян. Припомням, че от 18 октомври до днес в смолянското село, жителите гостите освен, че могат да опитат ястия от известния смилянски фасул, имат възможност да дегустират и различни местни специалитети, като например мяховото сирене. Чуйте още от Илия Годев,..

публикувано на 20.10.24 в 11:56

Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва днес, 20 октомври, три общини в област Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция, организираха измервания на костната плътност.  В Момчилград, Ардино и Джебел в скринингово изследване на костната плътност се включиха общо 212 души на възраст над 40 г. Установени са 136..

публикувано на 20.10.24 в 11:35

Денят на Кърджали е неучебен за учениците от общината

Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Кърджали Байрям Байрям 21 октомври /понеделник/ е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на общината. Поводът е Денят на Кърджали.  Заради празника няма да се заплаща и за синя зона в града. С кметска заповед на 21 октомври се отменя платеното почасово паркиране, съобщиха от..

публикувано на 20.10.24 в 11:20