Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Русия, Украйна се разграничи от атентата край Москва

Снимка: "Франс Прес"

Днес е обявен ден на национален траур в Русия за жертвите на петъчната атака срещу концертната зала в комплекса "Крокус сити" край Москва. Най-малко 133 души бяха убити при нападението, а ранените са над 140. 

В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин нарече атаката "кървав атентат". В същото време се съобщава за продължаващ обстрел в конфликта между Русия и Украйна.

Отговорност за нападението срещу "Крокус сити хол" в град Красногорск пое "Ислямска държава". В канала в "Телеграм" на свързаната с нея "информационна агенция Амак" бе публикувана снимка на четиримата нападатели. Въпреки това руският президент Владимир Путин каза, че задържаните са бягали към Украйна:

"Всичките четирима преки извършители на терористичния акт, всички онези, които са стреляли и са убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се движили към Украйна. По първоначални данни от украинска страна за тях е бил подготвен "прозорец" за преминаване на държавната граница".

В отговор в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Путин търси начини да отклони вината за масовото убийство в концертна зала край Москва в петък. Той посочи, че Владимир Путин е мълчал 24 часа, преди да обвърже стрелците с Украйна:

"Всичко е абсолютно предвидимо. Тези стотици хиляди руснаци, които сега убиват на украинска земя, със сигурност ще бъдат достатъчни да спрат всички терористи. И ако руснаците са готови мълчаливо да умират и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин отново ще се опита да обърне подобна ситуация в своя лична полза".

Федералната служба за сигурност съобщи за общо 11 задържани. Четирима от тях, за които се подозира, че са пряко замесени в атаката, са чуждестранни граждани.

На този фон снощи беше съобщено, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили през деня повече от 10 ракети над кримското пристанище Севастопол. Назначеният от Русия регионален губернатор заяви, че една жена е пострадала от шрапнел и има нанесени щети на инфраструктура, включително офис сграда и газопровод.

Рано тази сутрин Русия нанесе въздушен удар по Киев. Системите за противовъздушна отбрана на Украйна отблъснаха атаката, съобщиха украински официални лица. Кметът на украинската столица Виталий Кличко заяви, че в столицата е имало експлозии. Съобщава се и за взривове в Лвовска област. 

Заради руската въздушна атака срещу западната част на Украйна и в близост до полската граница рано тази сутрин са били активирани полски и съюзнически


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите na 27 октомври

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври до 17 ч., когато изтече крайният срок. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 18:21

Кърджали се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Кърджали се присъединява към националната кампания  „Да изчистим България заедно“. Тази година тя ще се проведе на 14 септември - събота - под надслов „Да преобърнем играта!“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Служители от Общинска администрация ще почистят нерегламентирано сметище до втория етап на парк „Арпезос Север“. Сборният..

публикувано на 11.09.24 в 18:14

Първокласниците в Смолянско с около 30 по-малко в сравнение с миналата година

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: " От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година, тъй..

публикувано на 11.09.24 в 17:15

С 420 студенти започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали

Със 100-процентов прием на студенти бакалаври започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали. 120 са първокурсниците, които започват обучението си в 7 специалности, в 3 акредитирани професионални направления. Учебната година откри директорът на филиала доц. Елисавета Семерджиева, която..

публикувано на 11.09.24 в 15:35

ВАС разпореди на ЦИК незабавно да регистрира "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. По..

публикувано на 11.09.24 в 15:10
Визуализация на приют

Една е фирмата кандидат за изграждане на кучешкия приют в Кърджали

Отвориха офертата за кучешкия приют. Само един кандидат се е явил в проведената процедура за изграждането му. Това е кърджалийската фирма „Хаджиев Строй“ ЕООД, съобщиха от администрацията на общината. Предложената цена за изпълнение на обекта е 5 384 926,95 лева без ДДС. В следващите седмици предстои сключване на договор с бъдещия изпълнител. Очаква се..

публикувано на 11.09.24 в 13:20

ВАС решава дали "Движение за права и свободи - Ново начало" че участва на изборите на 27 октомври

До 14:00 часа ще стане ясно ще участва ли коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Фракцията около Делян Пеевски, която е в основата на коалицията, получи отказ за регистрация от Централната избирателна комисия, но го обжалва пред Върховния Административен съд. В началото на..

публикувано на 11.09.24 в 12:45